Putyin: A Majdant követően Moszkva kész volt riadóztatni atomfegyvereit

A kijevi államcsínyt követően Oroszország készen állt atomfegyvereinek készenlétbe helyezésére is – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz államfő a Rosszija 1 állami televíziónak dokumentumfilmjében, amelyet az orosz Távol-Keleten már levetítettek vasárnap.

A Krím félsziget Ukrajnától Oroszországhoz csatolásának első évfordulójára készített filmben az orosz elnök arra hivatkozott, hogy a nyugati partnerek tekintetében nem volt érthető számára, hogy azok be fognak-e avatkozni katonailag az ukrajnai eseményekbe.

Putyin azt is elmondta az állami tévének, hogy tavaly márciusban az ő utasítására a félsziget partjain harckészültségbe helyezték a Basztyion típusú orosz rakétarendszert, hogy demonstrálják a Krím megbízható védelmét, és hogy „ez még az űrből is látható legyen”.

Berlin összekötné a minszki megállapodások és a szankciók ügyét

A német kormány a jövő heti uniós csúcson el akarja érni, hogy az Oroszország elleni gazdasági szankciók feloldása csak akkor kerülhessen napirendre, ha maradéktalanul végrehajtják a februári minszki megállapodásokat – írta a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) című vasárnapi német lap.

Amennyiben a német álláspont érvényesül, legkorábban az év végén kerülhet szóba az uniós szankciók feloldása, mert a minszki megállapodások alapján az év végéig tart az a folyamat, amelyben először helyhatósági választásokat tartanak a szakadárok ellenőrzése alatt lévő területeken, majd a kijevi vezetés visszaveszi az ukrán-orosz határ ellenőrzését a válságövezetben – emelte ki a FAS.

Hozzátették, hogy ha az uniós állam-, illetve kormányfőket összefogó Európai Tanács március 19-én kezdődő kétnapos ülésén sikerül megegyezni a gazdasági szankciók és a minszki egyezmény végrehajtásának összekapcsolásáról, akkor csupán „formaság” lesz a büntetőintézkedések júniusban esedékes meghosszabbítása.

A FAS berlini kormánykörökből származó értesülésekre hivatkozva azt írta, hogy a kezdeményezéssel szemben elsősorban Olaszország tehet ellenvetést, de ellenállás várható Görögország és Ciprus részéről is.

A délkelet-ukrajnai válság rendezésével foglalkozó kontaktcsoport tagjai február 12-én írták alá Minszkben a fehérorosz fővárosban tavaly szeptemberben kötött megállapodások végrehajtásáról szóló 13 pontos intézkedéscsomagot, amelyet a „normandiai négyek” – Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia, Petro Porosenko ukrán és Vlagyimir Putyin orosz elnök – dolgoztak ki. A dokumentum rendelkezik egyebek mellett a tűzszünet betartásáról, a nehézfegyverek visszavonásáról, a foglyok cseréjéről és arról, hogy Ukrajna helyreállítja az ellenőrzést a teljes orosz-ukrán határszakaszon.

MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »