Bugár: Máig nincs kisebbségi törvény

Sokat javítana a szlovák–magyar viszonyon, ha a szlovákok megértenék: a szlovákiai magyar kisebbség nem államellenes elem – hangsúlyozza Bugár Béla, a Híd elnöke. Az Új Szó Online cikkét idézzük.

Bugár szerint a mai és a húsz évvel ezelőtti viszony azonban összehasonlíthatatlan. A jószomszédságról szóló szerződés elfogadása előtt Szlovákia és Magyarország viszonya nagyon feszült volt, és a szerződés enyhülést, megnyugvást hozott, de az abban foglalt kötelezettségek teljesítése várat magára. Rámutatott azokra a feladatokra, amelyeket a szlovák–magyar kisebbségügyi vegyes bizottság tűzött ki.  A politikus figyelmeztet, hogy Szlovákia máig nem alkotta meg a kisebbségek – azok nyelve és kultúrája – védelméről szóló törvényt. „A törvény nem létezik. A kormány úgy dönthet a kisebbségekről, ahogyan akar” – hangsúlyozza a pártelnök. A Híd-elnök szerint a két ország viszonya most azért jobb, mert a két miniszterelnök – Orbán Viktor és Robert Fico – nem él vissza a kisebbségi kérdésekkel. „Másrészt viszont a kényes kérdések sincsenek megoldva” – tette hozzá.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »