Több székelyföldi településen tiltakozásra készülnek

Marosvásárhelyen gyertyás megemlékezésre, több székelyföldi településen tiltakozásra készülnek kedden, a székely vértanúk 1854-es kivégzésének az évfordulóján, amelyet a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) a Székely szabadság napjává nyilvánított.

Az évfordulón 2013-ban és 2014-ben a szervezők becslése szerint tízezrek vonultak fel Marosvásárhelyen tiltakozni a romániai régiók kialakítására vonatkozó kormányzati elképzelések ellen.

Dorin Florea, Marosvásárhely polgármestere idén csak az emlékmű melletti megemlékezést engedélyezte, a tiltakozó felvonulást betiltotta. Mind a polgármester, mind Lucian Goga, Maros megye prefektusa kijelentette, helye van a székely vértanúk emlékművénél a méltó megemlékezésnek, de hozzátették, nem tolerálják, hogy az évfordulón szélsőséges idegenek vonuljanak fel a város utcáin.

Az SZNT a szólásszabadság korlátozásaként értékelte a tiltást, és közölte, eláll a marosvásárhelyi megmozdulás megszervezésétől. Helyi kezdeményezők Székelyföld több településére hirdettek keddre a marosvásárhelyit pótló tiltakozó megmozdulásokat. A közösségi internetes oldalakon ugyanakkor többen is a marosvásárhelyi megemlékezésen való részvételre buzdítottak.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »