Jöhet a közös európai hadsereg

Az Európai Uniónak közös hadsereget kellene létrehoznia ahhoz, hogy komolyan vehető külpolitikai szereplővé váljon, az eurózóna országainak pedig közös költségvetés-tervezésre és egy euró-pénzügyminiszteri poszt létrehozására lenne szükségük – vetette fel Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke. Vasárnap Ursula von der Leyen német védelmi miniszter jelezte, hogy támogatja az uniós haderő kialakítását.

Ursula von der Leyen német védelmi miniszter szerint is lépni kell a közös hadsereg kialakítása felé. Az Európai Unió tagjai között a védelmi politikában mind szorosabb szövetséget formálódik, és “a jövő a hadseregek összefonódása annak kilátásával, hogy egy napon létrejön az európai hadsereg” – mondta a német védelmi miniszter. A projekt – amely nem lenne a NATO konkurenciája – emellett pénzügyi szempontból is hasznos lenne, mivel a közös fejlesztéseken és beszerzéseken keresztül spórolhatnának az európai államok – mondta Juncker.

A konzervatív CDU politikusa a Deutschlandfunk közszolgálati rádióban vasárnap sugárzott interjúban kiemelte, hogy a hollandok “abszolút éllovasok” ebben a kérdésben, hiszen hadseregük egy dandárját német parancsnokság alá helyezték, pedig a két ország 70 éve még egymás “halálos ellensége” volt. Von der Leyen hangsúlyozta, a német hadsereg, a Bundeswehr is készen áll arra, hogy “különleges helyzetekben más nemzet parancsnoksága alá helyezze csapatai egy részét”.

Juncker szerint az eurózóna országainak közös költségvetés-tervezést kellene bevezetniük, és egy közös pénzügyminiszter kinevezése is indokolt lépés lenne. Ehhez azonban a szerződések módosítására van szükség, és így arra, hogy a tagállamok hajlandóak legyenek lemondani szuverenitásuk egy további részéről – tette hozzá. Az Európai Bizottság elnöke azt is leszögezte, hogy Görögország “soha nem fog kilépni” az eurózónából. Athén állítólagos súlyos pénzzavaráról, illetve egy esetleges harmadik görög mentőcsomagról Jean-Claude Juncker azt mondta, “ismerjük Görögország pénzügyi szükségleteit, de nem fogok nyilvános spekulációba bocsátkozni konkrét számokról”.

MTI

Friss hírek

Stagfláció várhat a britekre

Hét hónapja nem mért mélypontra süllyedtek, jóllehet továbbra is élénkülést mutatnak a brit gazdaság aktivitásának csütörtökön ismertetett előzetes szeptemberi jelzőszámai. A tizenkét havi fogyasztói infláció emellett a múlt hónapban 3,2 százalékra gyorsult - soha nem mértek még ilyen hirtelen ugrást.

Read More »

30 millió lakás áll üresen Kínában

Kína ingatlanpiacát évek óta túlkínálat jellemzi, az ingatlanfejlesztők csak építenek és építenek, akkor is, ha éppen nincs kereslet a lakásokra. Ennek köszönhetően mára közel 30 millióra nőtt azoknak a lakásoknak a száma, amelyek eladatlanul, üresen állnak.

Read More »