Szerbia nem tehet az unióba irányuló illegális bevándorlásról

Szerbia nem felelős az Európába irányuló illegális migrációért, az ország betartotta a szabad mozgásról szóló megállapodást, és le is csapott azokra, akik ezzel visszaéltek – jelentette ki Aleksandar Vučić szerb miniszterelnök csütörtökön Belgrádban, miután megbeszéléseket folytatott Dimitrisz Avramopulosszal, az Európai Bizottság migrációs és uniós belügyekért, valamint az uniós polgárságért felelős biztosával.

Hozzátette: Szerbia megerősíti a határellenőrzést, és az ezzel kapcsolatos minden uniós tanácsot és ötletet szívesen fogad. Elmondta: az uniós biztossal a bevándorlók, a menekültek, a terrorizmus, valamint a korrupció és szervezett bűnözés elleni harc kérdéséről tárgyalt.

Avramopulosz szerint Szerbiának mindenképpen meg kell erősítenie a szerb-magyar határszakasz védelmét, hogy megoldódjon a koszovói albán menedékkérők kérdése. Hozzátette, hogy a Magyarországgal közös határszakasz védelmében az osztrák és a német rendőrök mellett a Frontex, az EU határrendészeti támogató ügynöksége is segít.

Koszovót ősz óta több tízezer albán hagyta el azzal a céllal, hogy az Európai Unió országaiban próbáljon szerencsét. Indoklásuk szerint a szegénység, a kilátástalanság, a munkanélküliség és a mindent átszövő korrupció miatt indultak útnak. A Belgrád és Pristina között Brüsszelben kötött megegyezés alapján a koszovóiak szabadon juthatnak be Szerbiába – amely ország még mindig a saját területének tekinti az egykori déli tartományt -, az Európai Unióba való belépéshez azonban vízumra van szükségük. Sokan ezt nem várták ki, és inkább illegálisan, a szerb-magyar zöldhatáron igyekeztek bejutni az EU-ba, ahol menedékért folyamodtak. Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter ezzel kapcsolatban hétfőn úgy fogalmazott: tudatosítani kell, hogy akit nem ér politikai üldöztetés, az nem kaphat menedékjogot az EU-ban. Az EU-tagországok a múlt héten kezdték meg azoknak a koszovóiaknak a hazaszállítását, akiknek a menedékkérelmét elutasították.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »