Nincs tülekedés a magánkórház megépítésére

Nem vesz részt a Penta befektetőcsoport a szlovák kormány által meghirdetett pozsonyi kórházépítési megapályázaton. A Penta a Svet zdravia Rt.-on keresztül érdeklődött előzetesen a tender iránt. A versenybe egy másik, esélyesként emlegetett társaság, a Medirex Group sem száll be, írja az Új Szó. Az egészségügyi minisztérium január elején írta ki a pályázatot az új pozsonyi központi kórház felépítésére és 30 éves üzemeltetésére. Olyan befektetőt keres, aki PPP-projektben, vagyis saját pénzen felépíti és üzemelteti az intézményt. Az üzlet felettébb lukratív, a kórház felépítése és üzemeltetése ugyanis előzetes számítások alapján mintegy 6,3 milliárd euróba kerül, természetesen 30 évre elosztva. A legnagyobb egyszeri költség a kórház felépítése, amelyre Viliam Čislák egészségügyi miniszter szerint a szerződést 2016 elején köthetik meg, ezután kezdődhet az építkezés. A költségek a szaktárca szerint elérhetik a 250 millió eurót.

A Penta azért nem vesz részt a tenderben, mert állítása szerint a minisztérium rosszul mérte fel a helyzetet és a projekt szervezésileg nincs jól előkészítve. „Nagy valószínűséggel a projekt teljesíthetetlen” – fogalmazott a több szlovákiai magánkórházat is üzemeltető pénzügyi csoport szóvivője.

A tárca nem tudja megmondani, hány cég vesz részt a tenderben, előzetesen 26 konzorcium érdeklődött a kórházépítés iránt. A PPP-projekttel kapcsolatban az ellenzéknek is komoly fenntartásai vannak: az ellenzéki pártok szerint vagy az államnak kellene felépítenie a kórházat, vagy másféle formában kellett volna kihirdetnie a versenyt.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »