Jönnek a románok: kitört a nemzetközi botrány

A brit Channel 4 televízió bevándorlókról szóló dokumentumfilm-sorozatát kifogásoló levelet küldött Bogdan Aurescu román külügyminiszter brit kollégájának, Philip Hammondnak – közölte hétfőn a román külügyminisztérium.

A brit csatorna múlt héten vetítette a „Jönnek a románok” című sorozat első részét, amely néhány, a szigetországba érkezett, ott munkát kereső román állampolgár életéről szól. A film készítői azt is bemutatták, hogy milyen életkörülmények közül indultak Romániából szerencsét próbálni a film többnyire roma nemzetiségű szereplői.

Aurescu szerint a film igazságtalanul lejáratja a Nagy-Britanniában élő román közösséget, és ugyanazokat az általánosításokat, negatív előítéleteket terjeszti, amelyekkel egy évvel ezelőtt, a munkaerőpiac megnyitása idején riogatta a sajtó a briteket. „A Nagy Britanniában élő román közösség tagjainak jelentős része jól beilleszkedett, és szaktudásával különböző területeken – egészségügy, művészet, számítástechnika, kereskedelem – hozzájárul a brit társadalom jólétének biztosításához” – írta levelében a román külügyminiszter.

A 153 éves brit-román diplomáciai kapcsolatokra és a két ország stratégiai partnerségére hivatkozva Aurescu azt kérte brit kollégájától, fogjanak össze annak érdekében, hogy „véget érjen a román közösség elleni igazságtalan és indokolatlan sajtókampány”.

A Channel 4 dokumentumfilm-sorozatával kapcsolatban korábban Románia londoni nagykövete, több román parlamenti képviselő és Victor Ponta miniszterelnök is nyilvánosan kifejezte nemtetszését, vasárnap pedig több tucatnyi román tüntetett a televízió székháza előtt.

Romániában azonban nem mindenki osztja azt a véleményt, hogy a Channel 4 dokumentumfilmje „igazságtalan”, és ez ellen a hatóságoknak kell fellépniük. Az Adevarul című liberális lap egyik cikkírója „Je suis Channel 4” című írásában kínosnak minősítette a román diplomácia megszólalását és a sajtószabadság megkérdőjelezését alig néhány héttel a Charlie Hebdo szatirikus lap szerkesztősége elleni párizsi terrortámadás és az azt követő szolidaritási kampány után.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »