Enyhülés Jemenben

A kaotikus helyzet után némiképp csillapodhat a feszültség az országban, miután felállításra került egy átmeneti tanács a politikai válságból való kilábalásra. Ugyanakkor még számos kérdésben nincs megegyezés, így végső nyugalomról nem lehet beszélni.

Jemen politikai erői végre megegyezésre jutottak: egy népi átmeneti tanácsot állítanak fel, amelynek feladata az ország ideiglenes kormányzása, illetve a politikai válságból való kivezetése lesz, jelentette ki Jamal Benomar az ENSZ különmegbízottja, aki közvetít a felek között.

Jemenben politikai káosz van, miután a huszi lázadók elfoglalták az elnöki palotát, amelynek következményeként Manszúr Hadi államfő és a teljes kabinet lemondott. A politikai erők és az Öböl-menti arab államok is puccsnak minősítették az esetet, valamint komoly tömegdemonstrációk is kezdődtek az országban a huszik tevékenysége ellen.

„Ez nem egy végső egyezmény, de egy nagyon komoly áttörés, amely utat nyithat egy átfogó megállapodás irányába”, mondta Jamal Benomar az ENSZ különmegbízottja.

A megegyezés értelmében Jemen háromszázegy fős képviselőházának tagjai – jórészt a korábbi kormányzó párt politikusai – a helyükön maradhatnak, annak ellenére, hogy a huszik nemrég feloszlatták a parlamentet. 

A hagyományos felsőház helyett egy új átmeneti tanácsot hoznak létre. A képviselőház és az átmeneti tanács közösen fogja ellátni a törvényhozási feladatokat. Ugyanakkor az elnöki poszttal, a minisztériumokkal és a biztonsági erőkkel kapcsolatos kérdésekben még mindig nincs megegyezés, azok további párbeszédet igényelnek, mondta Jamal Benomar.

Jemen az iráni-szaúdi hatalmi versengés színtere, amelyben Irán a huszikat, míg Szaúd-Arábia Manszúr Hádit és kabinetét támogatta. Emellett az al-Kaida jemeni szárnya aktívan tevékenykedik az országban, amely ellen az Egyesült Államok – amely szintén Hadi államfő szövetségese volt – dróntámadásokkal veszi fel a harcot. 

Káply Mátyás

Friss hírek