Török-amerikai megállapodás a szíriai ellenzék kiképzéséről

A szíriai „mérsékelt” erők kiképzésére irányuló program márciusban veheti kezdetét amerikai tisztségviselők szerint. Ehhez Washington a megfelelő helyeket kívánja biztosítani. Törökország mellett, a Jordániával való megegyezés már a „küszöbön áll”, valamint hamarosan Szaúd-Arábiában és Katarban is megkezdődhet a támogató feladatok ellátása.

Az Egyesült Államok és Törökország képviselői kedden egy, a szíriai „mérsékelt” erők kiképzését és felszerelését támogató megállapodást írtak alá, amelynek értelmében hivatalosan megkezdődhetnek a kiképzési feladatok az új létesítményekben.

A megállapodás lényege abban áll, hogy hivatalossá tette azt a korábbi kezdeményezést, amelynek keretében újabb kiképzési helyeket hoznak létre a szíriai lázadó csoportok kiképzésére, hogy azok hatékonyabban vehessék fel a harcot az Iszlám Állam ellen. Amerikai tisztségviselők továbbá elmondták, hogy Jordániával is zajlanak a tárgyalások az új létesítményekről, valamint néhány hónapon belül Szaúd-Arábiában és Katarban is új helyszíneket építenek majd ki, ahol kiképezhetik a szíriai harcosokat.

A megállapodást a török külügyminisztérium egyik államtitkára, illetve az amerikai nagykövet írta alá, közölte a török külügyminisztérium. Ennek értelmében egy kiképző létesítményt állítanak fel Törökországban is.

A Jordániával kapcsolatos tárgyalásokról amerikai tisztségviselők kijelentették, hogy „a megállapodás a küszöbön áll”, valamint elmondták, hogy a Jordánia által felajánlott kiképzőhely már használatra kész, mindössze csak a technikai részletekről kell megállapodni.

A szaúdi helyszín körülbelül egy-három hónap múlva lesz képes betölteni funkcióját, „így röviddel a török és jordániai helyek után kezdheti meg működését”, mondta az amerikai tisztségviselő a Reutersnek, aki hozzátette, hogy a Katar által biztosított kiképzőhely csak hat-kilenc hónapon belül lesz használható.

Amerikai magas rangú tisztviselők elmondták, hogy Törökország azonos szerepet követelt magának a kiképzési feladatok ellátásában, ezért is ugyanakkora létszámmal fogja magát képviseltetni, mint az Egyesült Államok.

Washington a tevek szerint ötezer szíriai ellenzéki harcos kíván alkalmassá tenni az Iszlám Állam elleni harcra a program keretében, amely márciusban veheti kezdetét. Törökország továbbá bízik abban is, hogy a programmal sikerül erősíteni olyannyira a meggyengült és megosztott szíriai lázadó erőket, hogy Aszaddal is sikerrel felvegyék a harcot.

Káply Mátyás

Friss hírek