Tudás- és tapasztalatcserére építhetünk Ecuadorral

A héten tartott fórum egyik fő üzenete, hogy a kereskedelemfejlesztésen túl számos egyéb olyan terület van, amelyen hazánk szorosan együttműködhet Ecuadorral a közeljövőben, így például az oktatás és tudományos kutatások terén vagy az újraiparosítással kapcsolatos tapasztalatok megosztásán keresztül.

2015. február 10-én került megrendezésre a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében az Ecuadori Üzleti Fórum, amelyen az ecuadori külkereskedelem-fejlesztési ügynökség, a PRO ECUADOR képviselői mellett a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt.(MNKH) és a Külügyi és Külgazdasági Minisztérium (KKM) is ismertető előadásokat tartott.

A Fórum eredményeként körvonalazódott, hogy melyek azok a területek, amelyeken a két ország együttműködhet a jövőben. A kereskedelem szempontjából a termékskála mindkét oldalról jelentősen bővíthető, azonban a hatékonyság és a kapcsolatok elmélyítése szempontjából ajánlatos lenne logisztikailag kikerülni az eddigi közvetítő országokat. Emellett Ecuador és Magyarország gazdaságfejlesztési stratégiájában is vannak kapcsolódási pontok: ilyen például az újraiparosítás vagy a turizmus kiemelt szerepe.

Az idegenforgalom ösztönzésére Ecuador tavaly márciusban indított egy ambiciózus reklámkampányt globális szinten, amikor a világ több emblematikus látványosságánál felvillant egy-egy betű, amelyeket egymás mellé rendelve az „All you need is Ecuador” szlogent kapjuk, ezt megelőzően a kormány kiterjedt kampányt indított a közösségi média több felületén is az #‎AllYouNeedIs hashtag segítségével.

Az ipar területén az eddigi stratégiai ágazatok (mint például a telekommunikáció, bányászat, környezeti ipar, szénhidrogének kitermelése) mellett új prioritásokat is kijelölt Rafael Correa kormánya, így például a logisztikát, szoftvergyártást, az agráripart, gyógyszeripart és a turizmusfejlesztést.

Az iparfejlesztést tudományos alapokra helyezte az ecuadori kormány, amikor 2014 tavaszán létrehozta a Yachay-t, a Tudás Városát (kecsua nyelven yachay a tudás bölcs kihasználását jelenti). A projekt által létrejött Ecuador első tervezett városa, ahol a Kísérleti Technológia Kutatás Egyeteme, állami kutatóintézetek, K+F-re fókuszáló állami és magáncégek is helyet kapnak.

Ecuador tavaly októberben kötött oktatási és tudományos együttműködési megállapodást a magyar kormánnyal, amelynek keretében összesen száz ecuadori diák érkezhet hazánkba. 2009 óta TéT-megállapodás van érvényben a két ország között, azonban eddig csupán egy alkalommal, 2012-ben került sor közös megbeszélésre ennek keretében, amelynek során az élelmiszerbiztonsággal, nanotechnológiával, akvakultúrával, gyógyszerészettel és víztisztítással kapcsolatos közös kutatásokat jelölték ki fókuszpontként. Tehát a két ország közötti együttműködés a kereskedelmen és azon túl, amit a közös stratégiai pontok kapcsán egymástól tanulhatnak, a tudományos-technológiai vetület kínálja az elsődleges együttműködési lehetőséget, amely a közös fejlesztésekkel és gyártás kialakításával realitássá válhat.


Café y mate

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »