Sajtószabadság egyiptomi módra

A kairói fellebbviteli bíróság több mint egy év fogság után szabadlábra helyezte az al-Jazeera hírtelevízió két egyiptomi újságíróját. Mohammad Fahmy-t és Baher Mohammadot, valamint ausztrál kollégájukat még 2013-ban ítélték el és börtönözték be a betiltott Muszlim Testvériség támogatásának és az Egyiptomról közvetített hamis hírek vádjával. Peter Greste-t egy új jogszabály értelmében két héttel korábban toloncolták ki az országból. A két egyiptomi újságíró a következő tárgyalásig szabadlábon védekezhet.

Péntek reggel Adel Fahmy ujjongva osztotta meg Twitteren, hogy fivérét, valamint kollégáját, Baher Mohammadot 411 nap rabság után szabadlábra helyezték. A katari székhelyű hírtelevízió három riporterét 2013 decemberében tartóztatták le koholt vádak alapján, többek között az Egyiptomban betiltott Muszlim Testvériség támogatása és a hamis hírek közlése miatt.

A kanadai-egyiptomi állampolgárságú Mohammad Fahmy-t a bíró 250 ezer egyiptomi font (kb. 8,9 millió forint) óvadék megfizetésére kötelezte. Míg azonban a jelenleg hatályos jogszabályok értelmében a külföldi állampolgárságúakat szabadon bocsátva kitoloncolhatják az országból – ahogy ezt tették Grestle esetében is –, addig az egyiptomiakat továbbra is fogva tarthatják. S bár Fahmy lemondott egyiptomi állampolgárságáról, kitoloncolását elnapolták. A csütörtök este kezdődött meghallgatáson Fahmy kifejezte, hogy nem érti, „miként történhet az, hogy ugyanabban az ügyben, ugyanazokkal a vádakkal egy vádlott már Ausztrália partján lehet” – számolt be a The Guardian. Fahmy beszéde közben egy hatalmas nemzeti zászlót lobogtatott bizonyítva, hogy szívében még mindig egyiptominak vallja magát annak ellenére, hogy a hatóságok az egyiptomi állampolgárságáról való lemondásra bíztatták.

Miután Mohammad Hussein, Baher Mohammad ügyvédje is kifejezte aggályát Fahmy helyzetét illetően, a zsúfolásig teli tárgyalóterem üdvrivalgása és a vádlottak hozzátartozóinak könnycseppjei közepette a bíró elfogadta az óvadék ellenében történő szabadlábra helyezés ajánlatát.

A döntés után Marwa Omara, Fahmy felesége a következőképen nyilatkozott: „Hajlandóak vagyunk fizetni akármennyit, hogy láthassam Mohammadot… Azt akarom, hogy velem legyen. Azt akarom, hogy eltölthessek vele egy romantikus vacsorát.” Ezt követően hangot adott annak, hogy „ő csak egy egyszerű asszony, akit nem érdekel a politika”. Az elmúlt év eseményei miatt azonban olyan dolgokat kellett csinálnia, amit sohasem tervezett. „Most végre tudok aludni” – tette hozzá az újságíró felesége. Jehan, Bahar Mohammad felesége könnyeivel küzködve mondta az újságíróknak, micsoda nyomorúságok között kellett élniük olyan hosszú időn át. Peter Greste Ausztráliából üdvözölte a bíróság döntését.

Az al-Jazeera közleménye szerint „az óvadék egy kis lépés a helyes irányba, lehetővé téve Bahernak és Mohammadnak, hogy 411 nap távollét után a családjukkal lehessenek”. A hírtelevízió a közleményben azonban hangsúlyozta, hogy a következő meghallgatás célja, hogy a „nevetséges” ügy ejtésével és a „remek” újságírók feltétel nélküli szabadon bocsátásával a bíróság helytálló ítéletet hozzon.

Az ügy, amelyet a nyugati kormányzatok sorozatosan elítéltek, komoly diplomáciai „fejfájást” okoz Abdel Fattah al-Sisinek. Egyiptom elnökének ugyanis az a célja, hogy a sokak által vitatott katonai puccsal való hatalomra kerülést követően stabilizálja az ország helyzetét, valamint elismertesse Egyiptomot a világ nagyhatalmaival.

A folytatódó per következő, február 23-i tárgyalásáig a két újságíró szabadlábon védekezhet, de Fahmy-nak naponta be kell jelentkeznie a rendőrségen.

Egyiptomban továbbra is legkevesebb tíz újságíró marad bebörtönözve, ami csak egy kis része a jelenleg több mint tizenhatezer politikai fogolynak.

Cseh Zsombor

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »