Változni fog a középiskolai felvételi

Szlovákiában nem fognak számítani a nyolcadikos és a kilencedikes átlagok, helyettük központi teszt lesz a középiskolai felvételi helyett. Mindez a 2015/16-is tanévtől lesz így, idén még a régi rendszerben felvételiznek a diákok, írja az Új Szó.

Juraj Draxler kedden bemutatta első miniszteri változtatását: módosul a középiskolai felvételi vizsgák rendszere. Idén még minden a régiben marad, ám jövő tavasszal az iskolák már nem a saját felvételi kritériumaik szerint fogják vizsgáztatni és kiválasztani a jelentkezőket.

A legfontosabb változás, hogy a tárca bevezeti a központi felvételi tesztek rendszerét. Ezt az iskola tanítási nyelvéből és matematikából fogják írni a diákok. A teszteket a kilencedikes monitorok alapján rakják majd össze. A felvételit minél későbbi időpontra szeretné halasztani a szaktárca, hogy a diákok az iskolai év végéig motiváltak legyenek a tanulás terén. Jelenleg ugyanis sok helyen a kilencedikesek a második félév végét már elbliccelik, mivel már felvételt nyertek valamelyik középiskolába – érvel a minisztérium.A másik jelentős változás az lesz, hogy az alapiskola utolsó két évfolyamának átlagai – a nyolcadikos és kilencedikes jegyek – nem fognak számítani. Draxler ugyanakkor lehetségesnek tartja, hogy a kiváló tanulmányi eredményeket, elsősorban a diákversenyeken való sikeres részvételt honorálják a felvételik során. „Az új rendszer első számú célja az, hogy a felvételi valóban objektív szűrő legyen, hogy világosak legyenek a szabályok” – nyilatkozta a miniszter. Draxler szerint ennek köszönhetően a legjobb iskolákba a legjobb tanulók nyerhetnek felvételt.

„Az lehet a háttérben, hogy a miniszter úr már döntött a középiskolák harmadának bezárásáról” – mondta lapunknak Andruskó Imre, a komáromi Selye János Gimnázium igazgatója. A középiskolák túlnyomó többségében ugyanis diákhiány van. Az igazgató szerint ha nem ez van a miniszter tervének hátterében, akkor értelmetlen a módosítás: a legjobb iskolák ugyanis így is a legjobb tanulókat veszik fel, a diákhiánnyal küszködő intézmények pedig úgyis felvennék a gyengébben teljesítő kilencedikeseket is. „Nem a színvonallal van probléma. Nincs gyerek” – tette hozzá Andruskó.

A változtatással a tárca az Alkotmánybíróság tavalyi döntésére is reagál. Dušan Čaplovič ugyanis korábban törvénybe foglaltatta, hogy a gimnáziumokba 2,0-s átlagnál rosszabb tanulókat nem vehettek fel, a szakközépiskolákba pedig 2,75-ös átlag volt a leggyengébb megengedett. Ezt a taláros testület alkotmányellenesnek minősítette, a minisztérium emiatt módosítani kényszerül a vonatkozó törvényt – ennek része a kedden bejelentett új rendszer is.

A teszteket a tárca háttérintézményeként tevékenykedő Oktatási Szabványosított Mérések Nemzeti Intézete (NÚCEM) fogja elkészíteni, az intézettől az iskolák már idén is kérhetnek „próbateszteket”.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »