Németország katonai támogatást ígér a kurdoknak

Ursula von der Leyen nemrég kijelentette, hogy Németország nagyobb szerepet fog vállalni a nemzetközi politika színpadán. Az Iszlám Állam ellen harcoló kurdoknak ígért támogatás jelzi az ország külpolitikai szándékait.

A német vezetés úgy döntött, hogy tizenhárommillió dollárnyi értékű katonai támogatást nyújt a kurd harcosoknak, akik Észak-Irakban már a konfliktus kezdete óta heves harcokat folytatnak az Iszlám Állammal, olvasható a Middle East Monitor honlapján.

A német védelmi minisztérium elmondta, hogy a támogatás magába foglal harminc páncéltörő rakétát, négyezer nehézfegyvert, tízezer kézigránátot, tíz katonai járművet, illetve hat és fél millió golyót, valamint téli katonai ruházatot.

„Az ENSZ számos alkalommal megvitatta az Iszlám Állam elleni harc ügyét, és felhívást intézett az államokhoz, hogy nyújtsanak segítséget Észak-Irak kormányának az Iszlám Állam elleni harchoz”, mondta a tárca szovivője.

Egy közleményben az olvasható, hogy Németország lépései a nemzetközi egyezmények keretein belül történnek. Emellett kijelenti, hogy az Iszlám Állam terjeszkedését sikerült megállítani, és számos területről kiszorítani. „Ez bizonyítja erőfeszítéseink sikerét”, áll a közleményben.

Németország ilyen jellegű lépései teljes körűen jelzik Berlin azon szándékát, hogy a nemzetközi porondon még meghatározóbb szereplővé váljon nem csak Európában, hanem a világ bármely pontján is. Ursula von der Leyen német védelmi miniszter a müncheni biztonságpolitikai konferencián jelentette ki, hogy az ország hajlandó nagyobb szerepet vállalni a külpolitika és a biztonságpolitika alakításában.

Káply Mátyás

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »