Ukrán válság: csúcstalálkozó lesz szerdán Minszkben

Német-francia-ukrán-orosz csúcstalálkozót rendeznek szerdán Minszkben a négy ország vezetőinek részvételével a kelet-ukrajnai válság politikai rendezésére – jelentette be vasárnap a francia elnöki hivatal.

A német kormányszóvivő vasárnap ugyanilyen tartalmú közleményt adott ki Berlinben.

Angela Merkel német kancellár, Francois Hollande francia, Petro Porosenko ukrán és Vlagyimir Putyin orosz elnök hosszan egyeztetett délelőtt telefonon, s a kelet-ukrajnai válság átfogó rendezése keretében folytatták az intézkedéscsomag kidolgozását – olvasható a francia elnöki hivatal közleményében.

Ez a munka hétfőn Berlinben folytatódik abból a célból, hogy szerdán Minszkben egy a normandiaihoz hasonló csúcstalálkozóra kerülhessen sor, amelyen mind a négy ország vezetője részt vesz. A közleményből viszont nem derül ki, hogy a hétfői berlini egyeztetésen kik lesznek jelen.

A kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus tavaly áprilisban robbant ki, szeptemberben tűszünetet kötöttek és a válság rendezésében állapodtak meg Minszkben Kijev és a Moszkva-barát szakadárok képviselői, de a fegyvernyugvásnak a gyakorlatban azóta sem sikerült maradéktalanul érvényt szerezni. Az utóbbi napokban súlyos harcok bontakoztak ki az ukrán katonák ellenőrzése alatt álló, mélyen a Moszkva-barát szakadárok kezén lévő területbe ékelődött Debalceve környékén.

Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia elnök komoly erőfeszítéseket tett az utóbbi napokban a minszki egyezmény „feltámasztása” érdekében, együtt keresték fel ennek érdekében Kijevet, majd Moszkvát, de egyelőre nem tudni, hogy lesz-e útjuknak kézzelfogható eredménye.

A német hírszerzés szerint ötvenezren haltak meg

A német hírszerzés becslése szerint feltehetően csaknem ötvenezer ukrán katona és civil halt meg eddig a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktusban, tízszer többen, mint Kijev legutóbbi jelentéseiben szerepelt – írja vasárnap honlapján a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német napilap.

A lap szerint a német hírszerzés meggyőződése szerint a kijevi hivatalos adatok „túlságosan alá vannak becsülve és nem hitelt érdemlőek”.

A FAZ emlékeztet  Petro Porosenko ukrán elnök szombaton a müncheni biztonságpolitikai konferencián elhangzott kijelentéseire arról, hogy Kelet-Ukrajnában 1200 katona és 5400 civil halt. Az ENSZ legutóbbi jelentésében ugyanakkor az ukrán védelmi tárca adataira hivatkozva azt közölte, hogy Donyec-medencében 5358-an haltak meg. A frankfurti lap szerint ezek „konzervatív” becslések, a halottak valós száma ennél jóval nagyobb.

Hammond: Putyin „zsarnokként” bánik Ukrajnával

Vlagyimir Putyin orosz elnök „zsarnokként” bánik Ukrajnával – mondta vasárnap Philip Hammond brit külügyminiszter, hozzátéve, hogy az ukrán hadsereg nem győzheti le az oroszt, ezért politikai megoldást kell keresni a kelet-ukrajnai válságra.

„Az ukránok nem győzhetik le az orosz hadsereget, ez nem egy gyakorlati javaslat. Politikai megoldásnak kell lennie” – fogalmazott Hammond a Sky News hírtelevízióban.

„Ez az ember (Putyin) csapatokat vezényelt át (Ukrajnába) egy nemzetközi határon, és megszállta egy másik ország területét a 21. században, mint egy zsarnok a 20. század közepéről. Civilizált nép nem viselkedik így” – mondta a külügyminiszter.

Philip Hammond közölte, hogy országa nem tervez fegyverszállításokat az ukrán fegyveres erőknek. Szilárdan kiállt ugyanakkor az Oroszország elleni szankciók „megújítása” mellett. Hammond szerint az uniós büntetőintézkedéseknek a meredek olajárzuhanással együtt jelentős hatása van az orosz gazdaságra, ami arra készteti majd Putyint, hogy féken tartsa „külföldi kalandozásait”. Oroszországnak ki kell vonulnia a tavaly márciusban annektált Krímből – szögezte le Hammond.

Oroszország tavaly márciusban csatolta el a Krím félszigetet Ukrajnától. Moszkva álláspontja szerint a félsziget a krímiek szabad akaratnyilvánítása, népszavazás révén került Oroszországhoz. Néhány héttel később robbant ki a kelet-ukrajnai válság: fegyveres konfliktus bontakozott ki az ukrán fegyveres erők és Moszkva-barát szakadárok között. Kijev szerint eddig több mint ötezer ember halt meg a harcokban, míg német sajtóhírek szerint a német hírszerzés ennek tízszeresére teszi a halottak számát.

Kerry: nem tört meg a Nyugat egysége az ukrán válság ügyében

Nem tört meg a Nyugat egysége az ukrán válság ügyében, az Egyesült Államok és az Európai Unió továbbra is szorosan együttműködik és egyetért abban, hogy a válságot nem lehet katonai erővel kezelni – jelentette ki az amerikai külügyminiszter vasárnap Münchenben.

John Kerry az 51. müncheni biztonságpolitikai konferencián (MSC) tartott előadásában az Ukrajnába irányuló fegyverszállítások gondolata körüli vitákra utalva kiemelte, hogy az egység állítólagos felbomlásáról szóló hírek ellenére „nincs megosztottság, nincs szakadás”.

A Nyugat változatlanul „egységes a diplomáciában” – mondta Kerry.

Az előadás után a hallgatóság kérdéseire válaszolva kiemelte: az Oroszország elleni szankciók ügyében is voltak viták, éppen úgy, mint jelenleg a fegyverszállítások elképzelése körül, ezek azonban „csak taktikai, és nem stratégiai” kérdésekről szóló diskurzusok.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »