Letartóztatták Adrian Videanu volt gazdasági minisztert

A korrupcióval gyanúsított Adriean Videanu volt román gazdasági miniszter harminc napos előzetes letartóztatásba helyezéséről döntött szombaton a bíróság. A politikust már csütörtök este őrizetbe vették, ám 24 óra elteltével szabadon engedték, és most jelentkeznie kell a rendőrségen.

Adriean Videanut korrupcióval gyanúsítja a korrupcióellenes ügyészség (DNA). A vádhatóság szerint tavaly februárban Alina Bica, a szervezett bűnözés- és terrorizmusellenes ügyészség (DIICOT) – időközben előzetes letartóztatásba helyezett – főügyésze törvénysértő módon elrendelte a vagyonzár feloldását Videanu egyik cégénél: emiatt Bicát hatalommal való visszaéléssel, Videanut pedig bűnrészességgel gyanúsítják.

Videanu vagyonát azért zárolta a DIICOT, mert egy másik ügyben azzal gyanúsítják, hogy gazdasági miniszterként 11 millió dolláros kárt okozott az államnak azzal, hogy kedvezményes áron biztosított földgázt az egyik legnagyobb hazai gabonatermesztőnek. A DNA szerint Bica törvénytelenül nyúlt át az esetet vizsgáló ügyész feje felett és segítette hozzá Videanut, hogy értékesítse a biztosíték gyanánt zárolt részvényeit.

A sajtó szerint a DNA-nál egymásnak adják a kilincset Traian Băsescu volt államfő korábbi támogatói: csütörtökön Elena Udrea volt turisztikai miniszter, a Băsescu védnökségével alakult Népi Mozgalom Párt elnöke ellen indítottak bűnvádi eljárást.

Kitekintő / Maszol.ro

Friss hírek