Ukrán válság: összeül Minszkben a kontaktcsoport

Várhatóan szombaton találkoznak Minszkben a kelet-ukrajnai válság rendezésére létrehozott összekötő csoport tagjai, akik eredetileg péntekre tervezték soron következő ülésüket.

Az ülésre már pénteken a fehérorosz fővárosba érkezett Denisz Pusilin, a donyecki szakadárok képviselője, valamint Vladislav Dejneho, a Luhanszki Népköztársaság részéről. A kijevi kormány emberei azonban nem jöttek el a fehérorosz fővárosba.

A csoport formálisan háromoldalú: Kijev, Moszkva és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) képviselőiből áll.

Ivica Dacic, az EBESZ soros elnökségét betöltő Szerbia külügyminisztere az este arra hívta fel a feleket, hogy minél előbb szervezzék meg a találkozót. Heidi Tagliavini ukrajnai EBESZ-képviselő aláhúzta, hogy küldöttei már csütörtökön reggel megérkeztek Minszkbe, és készen állnak a találkozóra.

Dmitro Kuleba, az ukrán külügyminisztérium tájékoztatási kérdésekkel megbízott nagykövete pénteken azt mondta, hogy Ukrajna csak a szakadár népköztársaságok első számú vezetőivel hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni, azaz Olekszandr Zaharcsenkóval Donyeckből és Ihor Plotnickijjel Luhanszkból.

A két népköztársaság Minszkbe érkezett képviselői viszont azt mondták, hogy a tárgyalások folytatására feljogosító minden okmánnyal és dokumentummal rendelkeznek, továbbá egy egyeztetésre kész dokumentummal érkeztek. Ha sikeres az egyeztetés, akkor Minszkbe utaznak a népköztársaságok vezetői is.

Véleményük szerint Kijev azonban nem hajlandó egyeztetni erről a dokumentumról, amelynek egyik sarokpontja az, hogy hol húzzák meg a felek közötti elválasztó vonalat. A Moszkva támogatását élvező szakadárok azt állítják ugyanis, hogy a tavaly szeptemberben megszületett minszki megállapodás óta a harcok következtében jelentősen elmozdultak az abban kijelölt frontvonalak.

Dmitro Kuleba cáfolta azt a vádat, hogy Kijev szándékosan húzza-halasztja a párbeszédet. Hangsúlyozta, hogy a dokumentum tartalma és a konkrét megállapodások a fontosak. Jelentősége van annak, hogy a találkozón azok vegyenek részt, akik korábban a minszki megállapodást aláírták, illetve azok, akik ezért vállalják a felelősséget.

Szerinte szombaton megtartják a találkozót, a minszki megállapodás aláírói jelen lesznek, valamint megállapodás születik arról, miként kell azt a dokumentumot értelmezni, miképpen lépjenek előre a tűzszünet megvalósítása érdekében, milyen keretek között tárgyaljanak a foglyok kicseréléséről, valamint a tüzérség hátrább vonásáról – mondta a kijevi diplomata.

Újabb orosz segélykonvoj indult a délkelet-ukrajnai szakadár területekre

Újabb, immáron a tizenkettedik orosz humanitárius segélykonvoj lépte át az ukrán határt szombaton, hogy a kelet-ukrajnai Donyeck és Luhanszk megyébe vigye szállítmányát – közölte az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma.

A tárca tájékoztatása szerint a járműoszlop a Rosztov megyei Matvejev Kurgan és Donyeck határátkelőknél lépett be. A vámellenőrzést követően több mint 80 segélyszállító kamion Donyeck, ugyanennyi pedig Luhanszk, a két kelet-ukrajnai szakadár „köztársaság” fővárosa felé veszi majd az irányt.

A járművek 750-750 tonna árut szállítanak a két nagyvárosba, főképpen élelmiszert, gyógyszert és építőanyagot.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »