Az S&P leminősítette Oroszországot

A Standard and Poor’s negatív kilátások mellet bóvliba sorolta Oroszországot. Hasonló lépések várhatóak a többi hitelminősítőtől is.

A Standard and Poor’s hitelminősítő intézet hétfőn a BB+ kategóriába sorolta át Oroszországot. A leminősítéssel az ország átkerült a bóvli kategóriába. A helyzetet tovább nehezíti, hogy a hitelminősítő intézet előrejelzései szerint a gazdaság idei növekedése várhatóan alig éri majd el a 0.5 százalékot, ellentétben az előző négy év 2.4 százalékos átlagos bővülésével.

A hír hatására a rubel azonnal gyengüléssel reagált. Ezzel az Orosz Föderáció számít az első BRICS országnak, ami átkerült befektetésre nem ajánlott kategóriába. Az S&P már decemberben figyelmeztette Moszkvát a várható leminősítésre és a Financial Times információi szerint a Moody’s és a Fitch Ratings hasonló bejelentése is várható.

Ez az év várhatóan nem az orosz gazdaság éve lesz: az olaj világpiaci árának az 50 százalékot is elérő zuhanása szintén óriási problémákat okoz, hiszen a gazdaság egyensúlyához 110-120 dolláros árszint kellene szemben a jelenlegi árral, ami nem éri el az 50 dollárt sem. Valamint nem szabad elfelejtkezni az EU által felállított szankciók soráról sem, amelyek pedig valószínűleg idén fogják csak igazán éreztetni a hatásukat.

Nem csoda, hogy az orosz VTB bank elnöke Andrej Kosztyin is sietett megnyugtatni nyilatkozatával a befektetőket a Davosban tartott Világgazdasági Konferencián arról, hogy Oroszország nem fog csődbe menni. Mint azt a Spiegel Onlinennak adott interjújában leszögezte: „Ez nem vita tárgya”.

Varga Zsófia

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »