USA-Kuba: lezárultak az első tárgyalások

Pénteken lezárult a történelminek számító tárgyalások első köre az Egyesült Államok és Kuba között.

Egy hónappal a két ország közötti békülés bejelentése után amerikai kormánytisztviselők érkeztek Havannába, hogy sor kerülhessen az első magas szintű tárgyalásra az Egyesült Államok és Kuba között.

A szigetország kormánya nélkülözhetetlennek tartja az ország listáról való eltávolítását ahhoz, hogy a tárgyalások gond nélkül folytatódhassanak. A döntés Barack Obama elnök kezében van, aki már felkérte az Egyesült Államok Külügyminisztériumát az ügy kivizsgálására, így nem kizárt, hogy elnöki rendeletek segítségével Kuba több mint húsz év után lekerül a listáról.

A megbeszélések további témái az USA-ba való bevándorlás, valamint a nagykövetségek újranyitásának gyakorlati kérdései voltak. Az Egyesült Államok a találkozók alkalmával az emberi jogok kubai helyzetének témáját is felvetette, mely kérdés jelenti az egyik legnagyobb nézeteltérést a két ország között. Kuba rossz szemmel nézi azt is, hogy az Egyesült Államok támogatást ajánlott a civil szektor számára, valamint az új kereskedelmi szabályozások értelmében infokommunikációs eszközöket exportálna, és széleskörűbb internet-hozzáférést biztosítana a szigetországban.

A találkozó azzal a megállapodással zárult, hogy a két fél közötti tárgyalások folytatódni fognak, de a kapcsolatok teljes normalizálása hosszú folyamat lesz, ugyanis ötvenévnyi ellenségeskedést nem lehet egyik napról a másikra lezárni.

Gumhert Dóra

Felkapott hírek

Friss hírek

Országos járványügyi szabályozásra váltana Németország

A szövetségi kormány várhatóan kedden, egy rendkívüli ülésen fogadja el és terjeszti a törvényhozás elé az új rendszert leíró jogszabályt. A fertőző betegségek elleni védekezésről szóló törvényt módosító javaslat révén a széttartó, tartományonként változó szabályozás helyébe országosan egységes előírások kerülnek.

Read More »

Aggasztó az indiai járványgörbe

Indiát is elérték a koronavírus erősebb mutációi, ami a járványgörbe brutálisan meredek emelkedésével járt. Az 1,39 milliárd lakosú ázsiai országban az új azonosított esetek száma szinte napok alatt ugrott a napi 30-50 ezres tartományból 150 ezer fölé, egy hónapja pedig még csak napi 10-20 ezer közötti fertőzöttet regisztráltak.

Read More »