Nagy-Britannia sem támogatja a palesztin államiságot

Washington már korábban kijelentette, hogy nem kívánja támogatni azt az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt lévő javaslatot, amely véget vetne a palesztin területek izraeli megszállásának. A sorba beállt Nagy-Britannia is.

Nagy-Britannia csatlakozott az Egyesült Államokhoz, akihez hasonlóan nem kívánja támogatni azt a javaslatot, amely 2017-es határidővel véget vetne a palesztin területek 1967 óta tartó megszállásának, adta hírül a Reuters.

A javaslatot Jordánia terjesztette az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé, azonban Washington már korábban jelezte, hogy élni fog vétójogával a tervezetet illetően, mivel az nem konstruktív, és nem veszi figyelembe Izrael biztonsági érdekeit. Az amerikai vezetés hangsúlyozza továbbá, hogy a javaslatról való döntést inkább majd a márciusi izraeli előrehozott választások után hozzák meg.

A brit ENSZ-nagykövet, Mark Lyall Grant riporterek kérdésére elmondta, hogy Nagy-Britannia nem fogja támogatni a javaslatot.

Nyugati diplomaták szerint, amennyiben a szavazásra még 2015 előtt sor kerülne, nagy valószínűséggel elbukna a javaslat, hiszen nem lenne meg az elfogadáshoz szükséges minimum kilenc szavazat.

Ez pedig azt is jelenti, hogy egyelőre sem az USA-nak, sem Nagy-Britanniának nem szükséges élni vétó jogával, ugyanakkor diplomaták elmondták, hogy az Egyesült Államok nem fog hezitálni, ha alkalmaznia kell a vétó eszközét.

A huszonkét arab állam mindegyike támogatásáról bíztatta a tervezetet hétfőn, ugyanakkor Jordánia ENSZ-nagykövete, Dina Kawar elmondta, hogy személy szerint úgy véli, több időre lenne szükség a javaslat megvitatásához.

Izraeli politikusok szerint a javaslat elfogadása csak tovább mélyítené a két fél közti konfliktust. Az Egyesült Államok által közvetített tárgyalások Izrael és a palesztin fél között áprilisban szakadtak meg. Izrael a tárgyalásokat támogatja, viszont az egyoldalú lépéseket elutasítja, és úgy véli, jelenleg a tervezet elfogadása csak a Hamásznak kedvezne.

Palesztina, miután a korábbi béketárgyalások sorra kudarcba fulladtak, a nemzetközi intézményeken keresztül próbálja céljait elérni. Azt reméli, hogy a nemzetközi szervezetekben való tagságból fakadóan nagyobb esély nyílhat a palesztin államiság elismerésére.

A tervezet alapvetően tárgyalásokat kezdeményez a felek között, azonban a tárgyalási alap Izrael kivonulása az 1967-ben megszállt területekről, Ciszjordániából, Kelet-Jeruzsálemből és Gázából, amely elfogadhatatlan Izrael számára.

Az ENSZ BT előtt lévő javaslat továbbá egy éven belül célul tűzi ki a két fél közti békét, valamint az izraeli megszállás megszüntetését 2017-ig.

Káply Mátyás

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »