Izrael: a kormányfő kivégzi a kritikus hírcsatornát

Izraelben év végén lejár a 10-es tévécsatorna működési engedélye, de a helyi média értesülései szerint az engedélyeket kiállító hatóság az utolsó pillanatban visszakozott a csatorna már majdnem aláírt adósságrendezési megállapodásától, és ezzel a bezárás közvetlen veszélyének tette ki az adót.

A 10-es csatorna külpolitikai szakértője, Éjál Nadav Facebook-bejegyzése szerint egyenesen Benjámin Netanjahu miniszterelnök torpedózta meg a vele és feleségével szemben évek óta igen kritikus televízió további sugárzását lehetővé tévő egyezményt.

Erre a személyes háborúskodásra utal, hogy a csatorna szombat este több órára beszüntette adását, és csak Netanjahu egy igen előnytelen fényképét mutatta. A képet kísérő szöveg szerint három nap múlva bezárják az adót, mert a miniszterelnök nem hajlandó megoldást találni a problémára.

A tévések szerint az egy héttel korábbi, a kereskedelmi televíziók szabályozásáért felelős hatósággal történt megállapodásuk szerint átutalták a megígért 36 millió sékelt, a csatorna végrehajtotta a hatóság által megkövetelt hatékonyságnövelő intézkedéseket, és az utóbbi hónapokban már nyereségesen működött.

Szerintük a márciusban esedékes választások előtt Netanjahu megpróbálja elhallgattatni a „balosnak” és igen kritikusnak számító tévéadót, ezért megakadályozza további működésüket.

Az ügyben megszólalt Reuven Rivlin államelnök is, aki szerint a választási kampány érzékeny időszakában az ország demokratikus jellegét veszélyezteti a tévé bezárása, és akár ideiglenes megoldást sürgetett, hogy a választópolgárok többféle véleménnyel találkozhassanak döntésük előtt.

Jaír Lapid, a Jes Atíd (Van Jövő) párt elnöke, volt pénzügyminiszter felszólította Netanjahut, hogy személyes megfontolásait félretéve fogadja el a csatorna megmentésére kidolgozott pénzügyi javaslatot.

„A pénzügyminisztérium asztalán hever a 2-es és a 10-es kereskedelmi csatornák szabályozásának általunk kidolgozott kerete, amelynek elfogadása megakadályozná a 10-es tévé bezárását. Netanjahunak csak ki kellene vennie a fiókból és alkalmaznia”- állítja közleményében Lapid.

Nem engedhetik, hogy „személyes érdekek legyőzzék a szabad médiát és a demokrácia értékeit” – tette hozzá.

A 2002-ben indult 10-es tévécsatorna fennállása óta folyamatosan gazdasági nehézségekkel küszködött, a működési engedélyéért fizetendő pénzek rendezésére 2012-ben a kneszet kölcsönmegállapodást szavazott meg, amely két évre biztosította a televízió üzemelését.

A megállapodás napokon belül lejár, és egyelőre kérdéses, hogy 2015-ben tovább működhet-e Izrael legszínvonalasabb, egyben legkritikusabb hírműsorairól ismert televíziós csatornája.

Kitekintő / MTI

Friss hírek