Hatvanan visszakapták szlovák állampolgárságukat

2010-től összesen 60 személynek adatott meg, hogy visszakapta szlovák állampolgárságát annak ellenére, hogy törvény tiltja a kettős állampolgárságot – számolt be róla a felvidéki Új Szó Online.

Mivel a törvény nem változik, a belügyminiszter rendelettel biztosítja, hogy januártól bárki visszakaphassa szlovák állampolgárságát, ha a másik államban állandó lakhellyel rendelkezett, amikor felvette annak állampolgárságát. Az elmúlt években ez csak néhány fontos embernek adatott meg, akik esetében a belügy úgy látta, szlovák állampolgárságuk az „ország érdekeit szolgálja”. A belügyminisztérium lapunk rendelkezésére bocsátotta az adatokat, melyekből kiderül, hány személy kapott kivételt az állampolgársági törvény 7. paragrafusában található 2. bekezdés b sora alapján. Általában tudósokról, sportolókról, művészekről vagy más olyan személyekről van szó, akik esetében az ország érdeke, hogy legyen szlovák állampolgárságuk. Az első Fico-kormány által elfogadott állampolgársági törvény 2010. július 17-én lépett életbe, és a belügy már abban az évben rábólintott 18 ilyen kivételre. A Radičová-kormány idején Daniel Lipšic belügyminiszter 2011-ben 12 személynek adta meg a kivételt. Idén egyelőre hárman, három kérvény esetében még nincs döntés.

Robert Kaliňák belügyminiszter a Smer 2012-es kormányra lépése óta ígéri az állampolgársági törvény módosítását. Legutóbb azzal indokolta a csúszást, hogy a nemzetközi intézményekkel nehézkesen megy az egyeztetés, Kaliňák szerint az ukrán helyzetre összpontosítanak. Ha el is fogadják az új állampolgársági törvényt (a januártól hatályos rendelethez hasonlóan), vélhetően nem jelent majd megoldást azok számára, akik kedvezményes honosítással felvették a magyar állampolgárságot, a szlovákot pedig vagy elvesztették, vagy a magyar felvételét be sem jelentették.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »