Jelentős hadgyakorlatba kezdett Irán

Jelentős, mindhárom fegyvernem és a Forradalmi Gárda részvételével zajló hadgyakorlatba kezdett Irán csütörtökön, amely az Arab-tengerre, a Hormuzi-szorosra és az Ádeni-öbölre is kiterjed.

A manőver hivatalos célja, hogy „átadják tapasztalataikat” a fiatalabb katonáknak – közölte a hadsereg vezérkari főnöke. Egyebek mellett rakétákat és drónokat is tesztelnek majd az összesen 2,2 millió négyzetkilométeres területre kiterjedő hadgyakorlat során.

Az iráni hadsereg már a múlt héten figyelmeztette más országok fegyveres erőit, hogy „a balesetek elkerülése érdekében” hagyják el a gyakorlatozásra kijelölt területet. Mindazonáltal – az Egyesült Államok ötödik flottájára utalva – azt állították, hogy a gyakorlat nem jelent majd veszélyt a Perzsa-(Arab-)öbölben állomásozó külföldi erőkre nézve.

Irán korábban azt állította, hogy képes katonai blokád alá vonni az Arab-tengert a Perzsa-öböllel összekötő Hormuzi-szorost, amelyen a világ olajkereskedelmének nagyjából ötöde keresztülhalad.

MTI

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »