Ukrajna kitörési lehetőséget adhat Belarusznak is

Petro Porosenko ukrán elnök jelentős fejlődéseket szeretne elérni országa és Belarusz együttműködésében, illetve egy új szintre kívánja emelni szomszédja és az Európai Unió tagállamai közötti kapcsolatokat a Keleti Partnerség adta keretek között.

2014. december 21-én Alekszander Lukasenko belarusz elnök Kijevbe látogatott, ahol kétoldalú megbeszélésen vett részt Petro Porosenko ukrán elnökkel. A két államfő az országaik számára aktuális politikai és gazdasági kérdéseket tekintették át és kölcsönösen nagyra értékelték az említett témákban folyó kétoldalú együttműködést. A megbeszélésen felmerült témák közül kiemelkedik az energia és védelmi szektorban történő együttműködés, akárcsak az interregionális együttműködés, a gépipar, valamint a média.

Ukrajna nagy jelentőséget tulajdonít a két ország közötti szorosabb kereskedelmi, gazdasági, politikai és védelmi kötelékek létrehozásának. A találkozón az ukrán elnök ígéretet tett arra, hogy segít a Belarusz és az Európai Unió országai közötti kapcsolatok szorosabbá fűzésében a Keleti Partnerség keretein belül.

„Érdekeltek vagyunk Belarusz támogatásában a Keleti Partnerség keretein belül” –fogalmazott az elnök. Petro Porosenko kiemelte a kölcsönösen előnyös technológiák, törvények, pénzügyi források használatát a partnerség különböző szintjein. „Mi, a magunk részéről, bizonyos sikereket értünk el ezeken a területeken– tette hozzá.

Alekszander Lukasenko ígéretet tett arra, hogy országa megbízható és tisztességes partnere lesz Ukrajnának mind politikai mind gazdasági téren. „Teljes mértékben számíthatnak ránk”–hangsúlyozta az elnök. „Nyíltan állíthatom, hogy mi mindig mindent megtettünk, amire Ukrajna elnöke kért minket. Ez továbbra is így lesz –  tette hozzá.

A belarusz elnök kijelentette, hogy minden, amit ukrán kollégája, Petro Porosenko kérni fog, 24 órán belül teljesítve lesz.

„Azt akarom, hogy minden rendben legyen Ukrajnában. Sokan ezt úgy fogják fel, mint valami játékot. Tudom, hogy ön nem ezen a véleményen van” – idézte az elnök szavait a BELTA belarusz hírügynökség. A politikus hangsúlyozta, hogy Ukrajnával nemcsak szomszédok, hanem rokon nemzetek is.

Az ukrán elnök a maga részéről reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Minszk közvetítésével sikerül fenntartani a kelet-ukrajnai konfliktus résztvevői között a megbeszélések intenzitását. Porosenko kiemelte, hogy a Belarusszal folytatott hatékony együttműködésnek köszönhetően a diplomácia történetébe bevonultak olyan fogalmak, mint a „minszki formátum”, a „minszki memorandum”, a „minszki jegyzőkönyv” és a „minszki megállapodások” – olvasható az ITAR-TASSZ tudósításában.

Ezenfelül a két elnök egy közös belarusz-ukrán televíziós csatorna beindításáról állapodott meg. „Már rendelkezünk ilyen tapasztalatokkal. Három vagy négy orosz tévécsatornával van együttműködésünk. Miért ne hozhatnánk létre egy közös csatornát Ukrajnával?” – mondta Lukasenko.

Szécsi Annamária

Friss hírek