Hét új bírót nevezett ki Kiska

Kedden a szlovák elnöki palotában hét új bírót nevezett ki az államfő – egyikük kinevezését már egyszer megtagadta, írja az Új Szó.

Keddtől hét új bíró ölthet talárt – Andrej Kiska államfő új bírákat nevezett ki – köztük Judita Gabonaiová-Hrenčukovát is, akinek kinevezését még idén augusztusban visszautasította az elnök. Az államfő akkor a bírójelölttel kapcsolatban kétségeket fogalmazott meg. Az Igazságszolgáltatási Tanács azonban októberben ismét továbbküldte Kiskának a javaslatát, miszerint nevezze ki őt is bíróvá. Az államfő elmondta, hogy az újbóli kérés miatt eleget tesz az Igazságszolgáltatási Tanácsnak, ám továbbra is fenntartja, hogy gyanúsak számára Gabonaiová-Hrenčuková megválasztásának körülményei. Az elnök elmondta, hogy a bírók megválasztása alapos, átlátható és kétségbevonhatatlan kell, hogy legyen.

Kiskát az zavarja, hogy az új bírónő nem járt sikerrel egyetlen más felvételi pályázaton sem, azon a rozsnyói járási bíróságon dolgozik, ahol az anyja is bíróként tevékenykedik már évek óta, és a felvételiztető bizottság tagjait is annak a bíróságnak az elnöke válogatta ki, ahol anya és lánya dolgozik. Az államfő kétségeit tovább fokozta, hogy a Gabonaiová-Hrenčuková csak a szóbeli felvételin járt sikerrel, amelyen jelentősen megelőzte kihívóit, s amelyet nem lehet leellenőrizni.

Új bírót kap Breznóbánya, Stanislava Padúchová személyében, illetve Nagykürtös (Ľuboš Murgaš). Kiska kinevezte Juraj Fujerikot (Késmárk), Tomáš Sarakot (Késmárk), Jana Smerekovát (Nagymihály) és Andrej Radomeskýt (Galánta) is.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »