Egy lelkes Kim Dzsong Un-rajongó amerikai beszökött Észak-Koreába

Észak-Koreába szökött egy amerikai állampolgár, aki vasárnap Phejnjanban tartott sajtótájékoztatón egy rövid nyilatkozatban elítélte az Egyesült Államok kül- és belpolitikáját – számolt be a CNN amerikai hírtelevízió.

A férfit Arutro Pierre Martineznek hívják, az egyesült államokbeli El Paso határvárosból  származik. A település Mexikóval határos. A CNN idézte a férfi anyját, Patricia Eugenia Martinezt, aki szerint fia korábban már megpróbált Dél-Koreából átszökni Észak-Koreába. Sajtóértesülések szerint a huszonéves Martinezt idén szeptemberben őrizetbe vette Dél-Koreában a haditengerészet, amikor egy folyón úszva megpróbált Észak-Koreába bejutni. Célja az volt, hogy találkozzon az észak-koreai vezetővel.

Egyelőre nem világos, hogy Martinez végül hogyan jutott Észak-Koreába, és mi volt útjának valódi célja. Az anyja azt mondta, hogy amikor Martinezt Dél-Koreában a börtönből szabadon engedték, ahelyett hogy hazatért volna, vett egy repülőjegyet és elutazott Kínába. A CNN egy észak-koreai közleményre hivatkozva azt jelentette, hogy Martinez két nappal azt követően érkezett Észak-Koreába, hogy (november elején) Phenjanban James Clapper amerikai nemzeti hírszerzési igazgató tárgyalást kezdett két amerikai állampolgár, Kenneth Bae és Matthew Todd Miller szabadon bocsátásáról. A két férfit az észak-koreai törvények megsértése miatt ítélték kényszermunkára, de Clapper tárgyalásai eredményeképpen szabadon távozhattak. Egy harmadik amerikai állampolgárt, Jeffrey Fowle-t októberben engedtek el az észak-koreai hatóságok.

Martinez vasárnap rövid nyilatkozatában azt mondta, nagyon hálás azért, hogy Észak-Koreában megkegyelmeztek honfitársainak, továbbá azért, mert nagylelkű bánásmódban volt része. A férfi a nyilatkozatban egyben bírálta az amerikai politikusokat, az Egyesült Államok külpolitikáját, valamint elektori választási rendszerét.

MTI

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »