Megszavazták az amerikai költségvetést

Az amerikai szenátus rendkívüli ülésen megszavazta szombat este a 2015. szeptember 30-áig tartó pénzügyi év 1100 milliárd dolláros költségvetési tervezetét, így az már csak Barack Obama elnök aláírására vár.

A képviselőház csütörtök este szavazta meg a költségvetést, de ekkor már nem volt elég idő arra, hogy a szenátus is megvitassa és megszavazza azt az aznap éjféli határidőig, ezért a két ház kényszermegoldásként elfogadott egy kétnapos áthidaló büdzsét. Az elnök is jóváhagyta akkor ezt a megoldást, amellyel el lehetett kerülni, hogy a kormányzat működése akár csak egy kis időre megbénuljon.

A kétnapos határidő azonban kevésnek bizonyult, ezért a szenátus péntek éjszaka megtoldotta ezt a biztonság kedvéért még négy nappal szerdáig, és hétfőre kitűzte a szavazást a költségvetésről. Majd szombaton úgy döntöttek, hogy rendkívüli ülést tartanak aznap este.

Washingtonban tavaly december 10-én, a szövetségi kormányzat októberi részleges megbénulását követően jelentették be, hogy két évre szóló kompromisszum született a szövetségi költségvetésről, amit most csütörtökig be is tartottak. Ezért is okozott kellemetlen meglepetést, hogy a csütörtök éjjel lejáró határidőt csak egy 48 órás ideiglenes megoldással lehetett áthidalni. December 11-én éjfélkor egy, a szövetségi kormány finanszírozásáról szeptember 19-én elfogadott kongresszusi határozat járt le.

MTI

Friss hírek