Ukrajna elvesztette gazdasági erejének 20 százalékát

Ukrajnában az orosz agresszió, az Oroszországtól való energiafüggőség és a köztisztviselőkre jellemző korrupció miatt alakult ki a gazdasági válság – jelentette ki Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök.

„A Donyecki és Luhanszki területeken koncentrálódik az ukrán gazdaság 20 százaléka. És ezt most elvesztettük. Az ország jövedelmének, a devizabevételeknek és Ukrajna gazdasági lehetőségeinek és erejének 20 százaléka veszett oda. Ráadásul a jelenlegi helyzet még bonyolúltabb, mint kilenc hónappal ezelőtt. Kihívást jelent az ország számára az is, hogy továbbra is fennáll az Oroszországtól való energiafüggőségünk” – mondta Jacenyuk.

A Naftogaz adóssága a költségvetési hiány kétszerese, 2014-ben az állam gyakorlatilag 110 milliárd hrivnya támogatást nyújtott a Naftogaznak – írja a Tsn.ua internetes hírportál.

Jacenyuk emlékeztetett arra, hogy az arany- és valutatartalékok mértéke 10 milliárd dollár alá csökkent, mely csak nemzetközi hitelezőkkel valamint az IMF-fel való megállapodás aláírása után növekedhet ismét.

Jacenyuk mindemellett hangsúlyozta, hogy az információs biztonság az állami politika egyik legfőbb prioritása.

Kárpátinfo.net

Friss hírek