Vegyes választási rendszert vezetne be Ponta

Választási reform, alkotmánymódosítás szerepel egyebek között a Victor Ponta miniszterelnök vezette bukaresti kormány 2015-16-os időszakra kidolgozott cselekvési tervében, amelyet pénteken ismertettek a koalíciós pártok vezetői.

Victor Ponta a kormány szerkezetének átalakítására és egy újabb bizalmi szavazásra készül, miután az RMDSZ bejelentette, hogy kilép a kormányból. Ponta szerint a koalíció német mintára egy vegyes választási rendszert javasol, amelyben a képviselők fele egyéni választókerületekből, másik fele pedig pártlistákról jutna a legfeljebb 300 tagú képviselőházba. A szenátus a megyék képviseletét látná el, minden megyének azonos számú mandátumot biztosítva.

Hozzátette: a választási reform előkészítésével megbízott parlamenti bizottság a jövő év során dolgozza ki javaslatát, amellyel a külföldön élő román állampolgárok számára biztosítanák a levélben történő vagy elektronikus szavazás lehetőségét.

A koalíció egy másik javaslata szerint – az államfőhöz hasonlóan – két ciklusra korlátoznák minden választott tisztségviselő mandátumát, beleértve a képviselőket, szenátorokat, polgármestereket és önkormányzati tanácsosokat. Ponta megjegyezte: ez utóbbi módosításhoz az alkotmányt is meg kell változtatni, de a koalíció egyébként is párbeszédre törekszik és konszenzust keres az ellenzékkel az alaptörvény módosítása és más fontos projektek ügyében.

A szociáldemokrata kormányfő rámutatott: azt a programot szeretné folytatni, amelyre a 2012-es parlamenti választásokon a Szociálliberális Szövetség (USL) kapott kétharmados felhatalmazást. Az USL 2.0 néven újraalakítandó pártszövetséghez a liberális jelzőt Călin Popescu-Tăriceanu szenátusi elnök bejegyzésre váró Liberális Reform Pártja (PLR) biztosítaná, miután az eredeti USL – a Nemzeti Liberális Párt (PNL) ellenzékbe vonulásával – februárban felbomlott.

Kitekintő / Maszol.ro

Friss hírek

Kinek ajánlott a hajbeültetés? (x)

A kopaszodás nem visszafordítható folyamat, így a hajbeültetés bizonyul az egyetlen hatékony megoldásnak a problémára megszüntetésére. Felmerülhet azonban a kérdés, hogy alkalmasak vagyunk-e egyáltalán a beavatkozásra, illetve hogy milyen kritériumoknak kell megfelelnünk. 

Read More »