Polgármesterváltás történt Berlinben

Klaus Wowereit több mint 13 éven át tartó kormányzása után csütörtök délelőtt Michael Müller (SPD) vette át a kormányzó polgármesteri tisztséget Berlinben. Wowereit visszavonulása már augusztus vége óta köztudott tény volt.

Wowereit 2001. június 16-a óta állt a tartományi rangú német főváros élén. Kormányzói hivatalban töltött ideje alatt Berlin rendkívül népszerű, Európa- és világszerte kedvelt turisztikai célponttá nőtte ki magát, olvasható a Der Spiegelben. Habár kétségtelenül rendkívül sokat tett azért, hogy Berlin nemzetközi elismertsége folyamatosan erősödjön, sokan úgy tartják, hogy ez a német főváros élhetőségének rovására ment. A leköszönő polgármester hajlamos volt egyfajta közönnyel kezelni a helyi lakosok mindennapos problémáit, mint például a gyakran közlekedési fennakadásokat okozó külvárosi vonatokat vagy a városképet csúfító építési területek megoldásra váró kérdését. 

Az augusztusi visszavonulását bejelentő nyilatkozatában arra hivatkozott Wowereit, hogy a személye körüli viták nagyban nehezítették a kormányzást és a pártján belüli együttműködést is hátráltatták. Legtöbben úgy tartják, hogy bukásának oka a berlini nemzetközi repülőtér, a „BER” füstbe ment terve. A két évvel a kormányzati ciklus vége előtt bejelentett visszavonulásával egyidejűleg a teljes politikai színtértől is elbúcsúzott a szociáldemokrata politikus. 

A berlini képviselőház csütörtök délelőtt már a szavazás első körében abszolút többséggel választotta meg Michael Müllert, korábbi városfejlesztési szenátort Berlin következő polgármesterének. Nem sokkal ezután le is tette hivatali esküjét a főváros új polgármestere, aki várhatóan szakítani fog a Wowereit-politikával, és egy sokkal nyugodtabb, kiszámíthatóbb irányítással kívánja elnyerni a berliniek bizalmát. 

Küttel Orsolya

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »