Nyilvánosságra kerül a CIA kínvallatásairól készült jelentés

Az amerikai szenátus hírszerzési bizottsága, hivatalos forrásokra hivatkozó amerikai sajtóértesülések szerint, kedden hozza nyilvánosságra jelentését azon, esetenként kínzásnak minősülő vallatási módszerekről, amelyeket a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) éveken át alkalmazott az al-Kaida foglyul ejtett tagjaival szemben a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után.

Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője bejelentette, hogy a lépést megelőzően világszerte megerősítették az amerikai létesítmények őrizetét. Az amerikai kormány ugyanakkor üdvözli a kényes anyag publikálását, mert szerinte az elejét veheti annak, hogy hasonló esetek ismét előfordulhassanak.

George W. Bush elnöksége alatt a CIA olyan „kemény” vallatási módszereket alkalmazott, mint az alvásmegvonás, a foglyok szűk helyre való bezárása, megalázása, vagy a vízbefojtás imitálása (waterboarding). A szenátus 6300 ezer oldalas titkos jelentésének várhatóan egy 480 oldalas kivonatát fogják nyilvánosságra hozni. A Fehér Ház április óta folytat tárgyalásokat a szenátus és a hírszerzés illetékeseivel a dokumentum titkosításának feloldásáról.

Noha az a tény, hogy a CIA titkos külföldi börtönökben megkínozta az al-Kaida tagjait, nem újdonság, ám a jelentés várhatóan olyan részletekkel fog szolgálni, amelyek felszíthatják az Amerika-ellenes indulatokat.

A jelentés a régóta közszájon terjedő kiszivárogtatások szerint arra a következtetésre jutott, hogy kínzással nem sikerült életmentő értesülésekhez jutni. A hírszerzés több volt és jelenlegi tisztségviselője, beleértve John Brennant, a CIA jelenlegi igazgatóját, ezzel ellentétes álláspontot képvisel. Jose Rodriguez, aki a CIA-nak a „kemény vallatási módszerek alkalmazásáért” felelős vezetője volt, pénteken a The Washington Postban arról írt, hogy őt és más illetékeseket a bizottság meg sem hallgatta az ügyben.

Obama és Kopacz reméli, hogy nem okoz kárt a kapcsolatoknak a CIA-börtönökről szóló jelentés

Az amerikai elnök és a lengyel miniszterelnök kölcsönösen reméli, hogy a CIA titkos börtöneiről szóló szenátusi jelentés nyilvánosságra hozatala nem lesz kedvezőtlen hatással a lengyel-amerikai kapcsolatokra.

A lengyel miniszterelnöki hivatal arról tájékoztatott kedden, hogy Ewa Kopacz lengyel miniszterelnök és Barack Obama amerikai elnök telefonon egyeztetett egymással egyebek mellett nemzetközi ügyekről és a titkos CIA-börtönökről készített washingtoni szenátusi jelentésről. Mindkét fél annak a reményének adott hangot, hogy a jelentés nyilvánosságra hozatala nem lesz kedvezőtlen hatással a lengyel-amerikai kapcsolatokra.

Az amerikai szenátus hírszerzési bizottsága várhatóan kedden hozza nyilvánosságra jelentését azon, esetenként kínzásnak minősülő vallatási módszerekről, amelyeket a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) éveken át alkalmazott az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat foglyul ejtett tagjaival szemben a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után, esetenként külföldön, így Lengyelországban is működtetett titkos börtönökben. Lengyelország sohasem ismerte el hivatalosan a titkos CIA-börtönök létét, de júliusban a strasbourgi emberi jogi bíróság elmarasztalta az országot egy palesztin és egy szaúdi fogoly megkínzásában való bűnrészessége miatt. A lengyel katonai ügyészségnek az állítólagos CIA-börtönök ügyében a nyilvánosság kizárásával évek óta folytatott vizsgálatát novemberben ismét meghosszabbították.

A telefonbeszélgetés során Obama megerősítette a newporti NATO-csúcson megfogalmazott vállalások iránti kötelezettségét, és úgy foglalt állást, hogy szükség van a további konzultációira Lengyelországgal, amely Donald Tusk volt kormányfőnek az Európai Tanács elnökévé történt megválasztásával vezető szerephez jutott az Európai Unióban. Obama biztosította beszélgetőpartnerét arról, hogy addig lesz amerikai katonai jelenlét Lengyelország területén, ameddig azt Varsó jónak látja.

Kopacz támogatásáról biztosította a dzsihadista Iszlám Állam elleni koalíciót, és biztosította az amerikai elnököt arról, hogy Lengyelország kész folytatni a humanitárius segítségnyújtást és másfajta támogatási formák lehetősége iránt is nyitott az iraki hatóságok számára.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »