Khamenei: a békeidő kiváló lehetőség a katonai kapacitásunk növelésére

Ali Khamenei iráni legfelsőbb vezető szerint a jelenlegi politikai helyzettől függetlenül növelni kell az ország katonai kapacitását. Khamenei ajatollah vasárnap elhangzott szavai kevesebb mint egy héttel az iráni nukleáris tárgyalások újbóli meghosszabbítása után hangzottak el.

„A terjedelmes tengerparti határaink és az ellenség hatalmas regionális befektetései miatt, politikai számításoktól függetlenül, a hadseregünknek folyamatosan törekednie kell harckészültségük fejlesztésére”, idézi Khameneit a Reuters. Khamenei szavai az iráni „haditengerészeti hét” keretein belül hangzottak el. Bár egy országot sem illetett név szerint, az ajatollah „ellenségként” általában az Egyesült Államokra és az Egyesült Királyságra szokott utalni. 

Khamenei fegyverkezésre buzdító szavai nem sokkal azután érkeztek, hogy múlt hétfőn Irán és a hatok átfogó megállapodás híján a tárgyalások folytatásában egyeztek meg. A tárgyalás alatt mindkét oldal képviselői kijelentették, hogy bár most még elmaradt a megállapodás, sosem voltak még ilyen közel a cél eléréséhez. 

A legfelső vezető szavai ilyen tekintetben újabb példát állítanak a tárgyaló delegációk belpolitikai nehézségeire, miszerint ahhoz, hogy Bécsben megegyezhessenek, Teheránban és Washingtonban kell megfelelő döntéseket hozni. Az iráni belpolitikai helyzet bonyolultságát jól mutatja az is, hogy Khamenei a vasárnapi agresszív retorikájával szemben múlt hét csütörtökön támogatását fejezte ki a tárgyalások meghosszabbítása kapcsán, írja az AFP. 

Ali Khamenei legfelső vezetőként az ország katonai erejének főparancsnoka, illetve számos másik belpolitikai szerv felett élvez példátlan hatalmat. Amíg Khameneit gyakran keményvonalasként jellemzik, addig vele szemben a Nyugathoz közeledni tűnő Hasszán Rohani elnököt mérsékelt pragmatistaként tartják számon. 

Vágner Krisztián

Felkapott hírek

Friss hírek

Országos járványügyi szabályozásra váltana Németország

A szövetségi kormány várhatóan kedden, egy rendkívüli ülésen fogadja el és terjeszti a törvényhozás elé az új rendszert leíró jogszabályt. A fertőző betegségek elleni védekezésről szóló törvényt módosító javaslat révén a széttartó, tartományonként változó szabályozás helyébe országosan egységes előírások kerülnek.

Read More »

Aggasztó az indiai járványgörbe

Indiát is elérték a koronavírus erősebb mutációi, ami a járványgörbe brutálisan meredek emelkedésével járt. Az 1,39 milliárd lakosú ázsiai országban az új azonosított esetek száma szinte napok alatt ugrott a napi 30-50 ezres tartományból 150 ezer fölé, egy hónapja pedig még csak napi 10-20 ezer közötti fertőzöttet regisztráltak.

Read More »