Az oktatással lesz majd a legtöbb munka

November 29-én, szombaton, a nagymegyeri Plauter-kúria épületében került sor a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának éves konferenciájára. Az eseményen a szlovákiai magyar civil szervezetek jelentek meg és vitáztak a magyar közösség fontos problémáiról, írja az Új Szó.

A Kerekasztal tagsága minden évben megújul –  az idén 136 szervezet jelezte, hogy részt kíván vállalni az együttműködésben, ami öttel több, mint az előző év folyamán. A konferencia központi témáját a Kerekasztal és szakmai bizottságainak munkájának összefoglalásán túl az oktatásügy és a gazdaság képezte. Az ülésen elhangzott, a Kerekasztal szempontjából fontos, hogy a szerveződés egységesítő szerepben tud feltűnni azon témák kapcsán, amelyek a szlovákiai magyar közösséget párthovatartozásra, ideológiákra való tekintet nélkül érintik. Ennek példája a két demonstráció, melyet az előző ciklusban sikerült megszervezni – a kisiskolák, valamint Malina Hedvig és a szlovákiai igazságszolgáltatás állapota tekintetében. A választásokkal teli év elmúltával ugyanakkor tér nyílik a korábbiaknál aktívabb fellépésre, melyre nagy szükség is lenne. A konferencián felmerült, hogy szükség van egy átfogó kulturális támogatási koncepcióra. Ennek a kidolgozását több tagszervezet képviselője vállalta magára, a tervezet, amennyiben elkészül, a későbbiekben a Kerekasztalon belül is megvitatásra kerül. Az összejövetelen konstruktív vita alakult ki a szlovákiai magyar rendezvények nyelvhasználati szokásairól. Az éves konferencián a hagyományoknak megfelelően átadták a Civil Díjat. Az elismerést minden évben egy-egy olyan szerveződés kapja, amely példás kiállásával elősegíti a polgári öntudat fejlődését és fennmaradását. Idén a díjat a Honismereti Kerékpártúra szervezői kapták, a mozgó rendezvény negyvenedik éve zajlik és építi, erősíti közösségét. A nap utolsó blokkjában a kisiskolák sorsa került terítékre. Pék László, Albert Sándor, Madarász Róbert és Csáky Csongor a szlovákiai magyar iskolahálózat aktuális problémáit ismertette, különös tekintettel a kivezető utakra és a megoldásokra. A konstruktív vitába a résztvevő szervezetek is bekapcsolódtak, a Kerekasztal a későbbiekben aktívabban szándékozik fellépni a koordináció területén ebben a témában is. 

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »