Koaladiplomácia a G20-as csúcson

A G20-csoport Brisbane-ben tartott kétnapos csúcsértekezlete gazdasági jellegű témák széles körét öleli fel, de a résztvevők leginkább az iraki és ukrajnai válság, valamint az ebolajárvány miatt aggódtak.

November 14-e és 16-a között tartották a világ legnagyobb fejlett, illetve fejlődő gazdaságait, valamint az Európai Uniót tömörítő G20-as csoport vezetőinek csúcsértekezletét Ausztrália harmadik legnagyobb városában Brisbane-ben. A kétnapos tanácskozáson a gazdasági kérdések helyett leginkább az ukrajnai válság, az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet elleni fellépés, valamint az ebolajárvány további terjedésének megakadályozása volt fókuszban.

Megosztottság

Vlagyimir Putyin orosz elnök igencsak megosztotta a G20-as csoportot az ukrán válságban betöltött szerepe miatt. A csúcsértekezlet résztvevői felszólították Putyin orosz elnököt, hogy szüntesse be a szakadárok támogatását Kelet-Ukrajnában, azonban az orosz államfő az ukrajnai orosz beavatkozás vádját változatlanul visszautasítja. Az európai vezetők arra is figyelmeztették Putyint, hogy újabb gazdasági szankciók jöhetnek, ha Oroszország nem vonja vissza csapatait Ukrajnából. További szankciókat helyezett kilátásba Barack Obama amerikai elnök is, aki keményen bírálta Putyin – nemzetközi jogot sértő – Ukrajna-politikáját, ami nagy aggodalmakat szül nemcsak Európában, hanem komoly fenyegetést jelent az egész világra nézve is.

Elkötelezettségek

Barack Obama amerikai elnök találkozott a házigazda Tony Abott ausztrál miniszterelnökkel és  Abe Shinzo japán kormányfővel. A megbeszélésen szóba került az ázsiai-csendes-óceáni régió fejlődése. A három vezető megegyezett a háromoldalú kapcsolatok elmélyítésében a térség biztonságos, stabil és virágzó jövőjének biztosításához. Az amerikai elnök a kollégáival folytatott beszélgetésen az Iszlám Állam (IÁ) terrorista szervezet elleni közös fellépésről állapodott meg. A tanácskozás egyik fontos témája volt az ukrán válság, a felek egyetértettek abban, hogy a jelenlegi helyzet veszélyezteti a nemzetközi biztonságot. A három vezető nagyon határozottan fogalmazott az orosz agresszióval kapcsolatban és kiemelt kérdésként kezelték a július 17-én lelőtt malajziai utasszállító lelövésében a felelősök kézre kerítését. A katasztrófában 298 ember, köztük 27 ausztrál halt meg.

Putyin- Hollande találkozó

Az orosz elnök a Francois Hollande francia államfővel folytatott beszélgetést követően pozitívan ítélte meg a két ország kapcsolatainak jövőjét. „Oroszországnak és Franciaországnak minimalizálnia kell a jelenleg fennálló helyzet hatásait a kétoldalú kapcsolatokra nézve.”

Az egyeztetést követően Hollande is arról beszélt, hogy az ukrajnai krízis nem befolyásolhatja Párizs és Moszkva kapcsolatait. Ám–mint fogalmazott  –”Franciaország szerepe az, hogy kiutat találjon a krízisből.” A francia államfő hozzátette, hogy a többi európai állammal együttműködve azon lesz, hogy minél hamarabb megoldást találjanak a jelenlegi helyzetre.

„Párizs csatlakozott az Oroszország elleni gazdasági szankciókhoz. Szükségesnek tartjuk, mert megsértették Ukrajna területi integritását és a szeptemberi minszki megállapodás során hozott kötelezettségeket sem tartották be”–tette hozzá a francia politikus a G20 csúcsot záró sajtótájékoztatón vasárnap.

Koaladiplomácia

A koalaölelgető programjairól ismert brisbane-i Lone Pine Koala Sanctuary vadaspark koalákat készített fel ölelgetésre a G20-csúcstalálkozó résztvevőinek. A koalákkal több állami vezető is fotózkodott, mint például Vlagyimir Putyin orosz elnök, Barack Obama amerikai elnök és Dilma Rousseff brazil elnök. A szeretnivaló állatokkal szívesen pózoltak a világ vezetői és néhány fotó erejéig – a felek között esetlegesen fennálló nézetkülönbségek ellenére–mosoly ült az arcukra, elfeledtetve látogatásuk valódi célját.

Szécsi Annamária

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »