Kolumbia: emberrablás miatt megszakadtak a béketárgyalások

Juan Manuel Santos kolumbiai elnök felfüggesztette a kormány és a FARC gerillaszervezet közötti béketárgyalásokat, miután a gerillák vasárnap a kolumbiai hadsereg egy tábornokát, valamint két kollégáját foglyul ejtették.

Vasárnap elrabolták Rubén Darío Alzate magas rangú katonatisztet és két vele tartózkodó kollégáját: egy másik katonát, valamint egy ügyvédet. A FARC gerillaszervezet beismerte az emberrablást, kérdéses azonban, hogy Alzate tábornok – az eddigi legmagasabb rangú tiszt, aki a gerillák kezére került – miért sértett meg minden biztonsági protokollt, azaz miért tartózkodott a gerillák által uralt Chocó állam fővárosának közelében fegyvertelenül, testőrök nélkül, civil ruházatban.

Az emberrablás következményeként Juan Manuel Santos elnök hétfőn felfüggesztette a kormány és a FARC között 2012 óta tartó béketárgyalásokat. Kedd reggel a gerillacsoport szóvivője, Félix Antonio Muñoz felszólította a kormányt, hogy térjen vissza a tárgyalóasztalhoz, továbbá azzal indokolta az emberrablást, hogy a Santos-adminisztráció a tűzszünet nélküli tárgyalásokhoz ragaszkodott. Muñoz hozzátette: „a Kolumbiát érintő problémákat Kolumbiában kell megoldani”, utalva ezzel arra, hogy a béketárgyalások az országon kívül, Kubában zajlottak.

A november 19-én napra pontosan két éve zajló havannai tárgyalássorozat jelenleg az eddigi legkomolyabb válságát éli, annak ellenére, hogy a felek már közel jártak a végső megállapodáshoz. Az elnök nemrég tért vissza európai körútjáról, ahol pénzügyi és politikai támogatását szerzett a békekötéshez. 

Gumhert Dóra

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »