Mélyponton a német-orosz kapcsolatok

Megkezdődött az „apró tűszúrások politikája”: miután Németország korábban kiutasított egy kémkedéssel vádolt orosz diplomatát az országból, a Kreml is kiadta az útját a moszkvai német nagykövetség egyik munkatársának.

Oroszország kiutazásra szólította föl a moszkvai német nagykövetség egy munkatársát, tette közzé a hírt szombat délután a Der Spiegel. A kiutasítás hátterében valószínűsíthetően egy revans áll: ugyanis korábban Németország rendelkezett úgy, hogy egy kémkedéssel vádolt orosz diplomatának el kell hagynia az országot. A kölcsönös diplomáciai kiutasítások arra engednek következtetni, hogy a német-orosz kapcsolatok egy újabb mélypontot értek el.

Berlini kormánykörökben is megerősítették a sajtóértesüléseket, és az üggyel kapcsolatban elmondták: sajnálatosnak tartják az orosz kormány ezen indokolatlan intézkedését. A német külügyminisztérium közleményében „apró tűszúrások politikájának” nevezte az orosz részről jelenleg tapasztalható hozzáállást. Ezzel arra utaltak, hogy a kitiltási üggyel az orosz hatóságok nyilvánvalóan arra a korábbi esetre válaszoltak, amikor Németország – minden nagyobb felhajtás nélkül – kémkedés gyanúja miatt kiutasította a bonni orosz főkonzulátus diplomatáját. 

Egyébiránt a napokban kormányzati szinten is feszültséggel telített a két ország viszonya. Az ausztráliai Brisbane-ben tartott G-20 csúcson Angela Merkel német kancellár tőle szokatlan módon nyíltan vádolta az orosz külpolitikát terjeszkedési törekvései miatt. Úgy tűnik, az ukrajnai konfliktus, és az ebből eredő gazdasági feszültségek eredményeképpen mélypontra juthat Németország és Oroszország viszonya.

Küttel Orsolya

Friss hírek