Dempsey elmélkedése az USA iraki szerepéről

Barack Obama elnök nemrég jelentette be, hogy újabb csapatokat kíván Irakba küldeni tanácsadás és kiképzés céljából. Martin Dempsey tábornok szerint a csapaterősítés megfelel a realitásoknak, és később – a harcok elmélyülésével – akár aktívabb szerep is hárulhat Amerikára.

Martin Dempsey tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke kedden tartott beszámolót a Fegyveres Szolgálati Bizottságnak az újabb amerikai csapatok Irakba telepítéséről, írja a Foreign Policy.

A tábornok elmondta, hogy az általa javasolt amerikai erő létszáma és feladatuk szükséges az Iszlám Állam elleni hatékony harchoz, ugyanakkor hozzátette, hogy ez a szám és a feladatkörök bővülhetnek, amennyiben jelentősen megváltozik a politikai helyzet Irakban.

Hangsúlyozta, hogy a jelenlegi iraki stratégia – azaz, hogy nem küldenek nagy létszámú amerikai csapatokat az országba, valamint nem harcolnak közvetlenül a frontvonalban – megfelel Amerika jövőbeli elvárásainak. Két elvárást említett a tábornok: az egyik, hogy az iraki kormány a kurdok és a szunniták részvételével sokkal „képviseletibb” lesz, a másik, hogy az iraki hadsereg képessé válik offenzívát indítani Anbar tartományban, amely nagyrészét az Iszlám Állam ellenőrzi.

„Ha ezek a feltételezések nem válnak valóra, szükség lesz a stratégia megváltoztatására”, mondta Dempsey.

A tábornok azzal folytatta, hogy a Fehér Ház soha nem korlátozta abban, hogy javaslatait felülvizsgálja, illetve, hogy újakkal álljon elő, valamint nem szabtak meg neki kereteket sem, amelyeken nem léphet túl. Hangsúlyozta, hogy nem volt ellentét az általa kialakított javaslatok és Obama elnök stratégiája között, ezzel elhárítva azon vádakat, miszerint nincs egyetértés az adminisztráción belül.

Barack Obama elnök nemrég jelentette be, hogy újabb amerikai csapatokat küld Irakba kiképzési és tanácsadási feladatok ellátására. A körülbelül ezerötszáz fős kontingens indulásához még szükség van a Kongresszus jóváhagyására.

Az új amerikai alakulatok – hasonlóan a jelenleg is ott tartozkodó csapatokhoz – nem fognak részt venni a szárazföldi harcokban, hanem tanácsadási és kiképzési feladatokat, valamint az ezek ellátáshoz szükséges épületek védelmét fogják ellátni elsősorban Anbar tartományban az iraki egységekkel szorosan együttműködve.

Martin Dempsey hozzátette ehhez, hogy az amerikai csapatok tevékenysége változhat, ha az Iszlám Állam elleni harc intenzívebbé válik. Ha eljön az ideje Moszul – Irak második legnagyobb városa, amelyet a dzsihadisták júiusban foglaltak el – visszafoglalásának, akkor valószínűleg az amerikai csapatoknak is közelebb kell kerülniük a frontvonalakhoz.

„Nem azt mondom, hogy mindenképpen szüksége lesz az amerikai erők támogatására, de biztosan figyelembe fogjuk venni ennek lehetőségét is”, mondta a tábornok.

A Fehér Ház 1,6 milliárd dollár kért a Kongresszustól egy Iraki Kiképző Alap létrehozására, amelyből az iraki és kurd erők kiképzését kívánja finanszírozni. Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter elmondta, hogy kezdetben csak egymilliárdot használnának fel, míg a maradék hatszáz milliót az iraki illetve a koalíciós partnerek hozzájárulásával fedeznék. 

A Kongresszus várhatóan jóváhagyja a kért összeget, ugyanakkor egyes képviselők aggodalmuknak is hangot adtak.

„Ugyan én támogatom ezen kérések mindegyikét, számos kollégám és az amerikai nép aggódik, hogy újra háborúba keveredünk Irakban”, mondta Adam Smith, a Képviselőház egyik demokrata képviselője, majd folytatta: „Tisztázni kell, hogy amit most csinálunk, az nem az iraki háború megismétlése. Nem küldünk nagy létszámú szárazföldi erőket, hogy ismét harcokba keveredjünk Irakban. Ezt tenni szükségtelen, valamint nagy valószínűséggel kontraproduktív lenne.”

Káply Mátyás

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »