Újabb tárgyalási fordulón van túl Irán és a Nyugat

John Kerry amerikai külügyminiszter, Javad Zarif iráni külügyminiszter, és Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője vasárnap és hétfőn újból tárgyaltak az iráni nukleáris programmal kapcsolatban, ezúttal az ománi Maszkatban. Az előző találkozó során tapasztalt óvatos optimizmus most kissé erejét vesztette, de a tárgyaló felek eltökéltek, hogy megoldást találjanak.

Irán, az USA és az EU képviselői két napon át tárgyaltak Maszkatban. A november 24-i határidőig már alig két hét van hátra, de néhány kényes pont esetében még nem sikerült olyan megoldást találni, ami mindkét oldalnak megfelelt volna. A találkozó intenzitását az is jelzi, hogy bár eredetileg vasárnapra tervezték a találkozót, hétfőn is folytatták a tárgyalásokat.

A maszkati találkozó célja egy kölcsönösen elfogadható megoldás elérése volt, amely biztosítaná és ellenőrizhetővé tenné az iráni urándúsítás mértékét a szankciók időleges feloldásáért cserébe. A nyugati álláspont szerint ez elengedhetetlen, hiszen egy átlátható urándúsítási folyamatra van szükség, hogy kizárhassák a potenciális fegyvergyártás lehetőségét. Ezzel szemben Irán ragaszkodik az urándúsítási programjához és azzal érvel, hogy az országnak szüksége van rá, többek között békés atomenergia előállításához.

Arra a kérdésre, hogy érdemben haladnak-e a tárgyalások, Kerry megerősítette, hogy „keményen dolgoznak”. Zarif ehhez hozzátette, hogy „idővel meg fognak állapodni”, írja a Reuters. 

Barack Obama elnök az amerikai CBS-en vasárnap leadott interjújában azt állította, hogy a két oldal még messze van a megállapodástól. „Át tudjuk-e hidalni ezt a végső problémát azért, hogy Irán újra csatlakozhasson a nemzetközi közösséghez, a szankciókat lassan lecsökkenthessük, és csalhatatlan biztosítékokat kapjunk arról, hogy nem készítenek nukleáris fegyvereket?”, tette fel a kérdést az amerikai elnök. „Még mindig vannak súlyos különbségek. Nem biztos, hogy meg tudunk állapodni”, idézte Obamát az al-Jazeera.

A tárgyalásokat tovább bonyolíthatja a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) által nemrég kiadott jelentés. A NAÜ szerint bár Irán még májusban belegyezett, hogy augusztusig információkkal szolgáljon az atomprogramjuk két gyanús területéről, még mindig nem sikerült kielégítő választ adniuk.

A maszkati találkozó tovább folytatódik a héten a hatok (Egyesült Királyság, Franciaország, Németország, Oroszország, Kína, Egyesült Államok) alacsonyabb rangú képviselői között. A tárgyalások utolsó szakasza a november 24-i határidő előtt várhatóan november 18-án kezdődik, ezúttal Bécsben.

Vágner Krisztián

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »