Újabb területen előznek minket a szlovákok

Vásárlóerő szempontjából Szlovákia ugyan még mindig jelentősen elmarad az európai átlagtól, a szomszédos országok közül azonban csak Ausztria előzi meg – derül ki a GfK piackutató legújabb, 42 európai országot vizsgáló tanulmányából, tudósít az Új Szó.

A vásárlóerő a hivatalos meghatározás szerint az adózás után egy főre jutó, elméletileg elkölthető jövedelmet jelenti. Ha az elemzésben szereplő 42 országot magában foglaló európai átlagos vásárlóerőt 100-nak vesszük, Szlovákia mindössze 57,5 pontot ér el.

Abszolút számokban ez azt jelenti, hogy míg az egy főre jutó elkölthető éves jövedelem Európában átlagosan 13 112 euró, Szlovákiában ez csupán 7 537 euró, amivel a 42 országot tartalmazó listán csak a 23. helyezést érte el. Persze így sem panaszkodhatunk, hiszen a régiónkban található volt szocialista országok közül csak Szlovénia előzi meg Szlovákiát, és az is csak egy hellyel. Csehország a 26., Lengyelország a 28., Magyarország pedig csak a 31. Az európai lista élén továbbra is Liechtenstein áll.

Pozsony és a többiek

Szlovákia számára az egyik legnagyobb gondot továbbra is az okozza, hogy a vásárlóerő országon belüli megoszlása rendkívül kiegyenlítetlen. A 2014-es adatok szerint a leggazdagabb régiónak Pozsony számít, amelynek a vásárlóereje csaknem 42 százalékkal haladja meg az országos átlagot, és eléri az európai átlag 81,4 százalékát.

Ezzel szemben Eperjes megye 16 százalékkal marad el az országos átlagtól. Járási szinten szintén a főváros és az ahhoz közeli járások, így például a Szenci és a Malackai járás vezetnek. Az országos átlag fölött végeztek az olyan nagyvárosok is, mint Nagyszombat, Nyitra, Trencsén, Zsolna és Besztercebánya. A sor legvégén a Késmárki járás található.

Magyarország 2008 óta leszakadóban

Szlovákiával szemben Magyarországon 2008 óta folyamatosan gyengül a vásárlóerő, az ország így egyre hátrébb szorul a kelet-közép-európai régióban. 2004-ben a régióból még csak Szlovénia vásárlóerőindexe volt magasabb a magyarnál, 2014-re viszont már Csehország, Szlovákia, Lengyelország és Horvátország is megelőzte. Szintén Magyarország elé került már tavaly Törökország is.

Magyarországon a leggazdagabb és a legszegényebb települések listáján nem történt lényegi változás az elmúlt egy évben, de az olló tovább nyílt. Az élen állók és a legelmaradottabbak vásárlóerő-indexe közötti különbség 134 százalékpontról 137-re emelkedett.

A leggazdagabb 100 település továbbra is az ország középső részén, a főváros vonzáskörzetében, és az északdunántúli régióban található. Az élen Budapest áll, a fővárosiak az egy emberre jutó országos átlag 128,6 százalékát költhetik el. A legkisebb a vásárlóerő Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, az ott élők az átlag 73,2 százalékából gazdálkodhatnak.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »