Kínos téma a kampány ára

Egy nyugat-szlovákiai járási székhelyen euró-tízezrekből, egy keleti kisvárosban néhány százasból is kifűthető a kampány. A jelöltek pedig nem szívesen részletezik a kampányra fordított költségeket a nyilvánosság előtt, írja az Új Szó.

A 24 ezres Rimaszombatban a független Orosz István váltaná le Jozef Šimko jelenlegi polgármestert. Orosz saját elmondása szerint 1300 eurót költött saját kampányára, de mivel a Híd támogatását is megszerezte, a párt is segíti – a részletekért a központi irodához irányított minket. Megkérdeztük a Hid központi irodáját, mennyivel szálltak be Orosz kampányába. A válasz szerint pénzbeli támogatást nem nyújtanak a jelölteknek, csupán tanácsadással, konzultációkkal és ajándéktárgyakkal látják el őket.

„A rimaszombati jelöltek kampányát, beleértve az ottani polgármesterjelöltünket, a helyi párttagok támogatják, nem pedig a központ. A feltételezett összeg, ami ezt a támogatást illeti, 5-6 ezer euró” – írta válaszában Gilányi Gábor szóvivő.

Királyhelmecen idén biztosan polgármestert váltanak, mert a jelenlegi már nem indul. Pásztor István, az MKP volt parlamenti képviselője (korábban egyszer már volt polgármester) kérdésünkre először azt nyilatkozta, nem tudja, mennyibe kerül választási kampánya, később viszont azt az információt kaptuk tőle, hogy 900-1000 euróból „oldották meg” a propagációt. „Van benne két óriásplakát, szórólapok, terembérlet és egy négyoldalas újság” – magyarázta kérdésünkre Pásztor.

Az MKP központilag is beszáll a jelöltek kampányköltségeibe, derül ki Fiala Ilona sajtótitkár tájékoztatásából. „Az MKP központi irodája az egyes járásokra osztott le 30 ezer eurót, arányosan – az adott járás tagsága, választói és jelöltjei száma szerint” – fejtette ki.

A polgármestereknek nem juttatnak külön anyagi támogatást. A járások saját kulcsuk szerint osztják szét a pénzt a kampányra, tette hozzá Fiala Ilona. Az önkormányzati választások jövő szombaton lesznek.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »