Mexikó: letartóztatták az igualai polgármestert és feleségét

A mexikói szövetségi rendőrség elfogta a negyvenhárom diák eltüntetésével vádolt polgármestert és feleségét. A városvezető, aki az incidens idején egy politikai rendezvényen szórakozott, a vádak szerint azért rendelte el a diákok elleni támadást, hogy a tüntetők ne zavarják meg felesége beszédét.

Kedd reggel Mexikóváros Iztapalapa körzetében a szövetségi rendőrség letartóztatta José Luis Abarca volt igualai polgármestert és feleségét, María de los Ángeles Pinedát. A házaspár négy nappal azután tűnt el, miután szeptember 26-án a Guerrero államban fekvő Iguala városban egy csapat, a vidéki tanárok jogaiért tüntető diáknak nyoma veszett.  Az esettel kapcsolatban eddig több mint ötven embert, többségében rendőröket, valamint feltételezett bandatagokat vettek őrizetbe.

A vádak szerint a diákok elleni támadást,-melyet a Guerreros Unidos drogkartellel együttműködő helyi rendőrök hajtottak végre-, Abarca rendelte el, feltehetőleg azért, hogy a tüntetők ne zavarják meg felesége beszédét. A polgármester, aki az incidens idején egy politikai rendezvényen szórakozott, tagadja, hogy köze lenne a demonstráló diákok elleni parancs kiadásához.

A házaspár bűnlajstroma

A tisztségétől megfosztott polgármester fiatal korában kalapok árusításával foglalkozott, valamint egy ékszerüzlet tulajdonosa volt. Ezen vállalkozásainak köszönhetően tett szert vagyonára, amelyből később Guerrero állam harmadik legnagyobb bevásárlóközpontját építette fel. A Demokratikus Forradalom Pártja (Partido de la Revolución Democrática – PRD) színeiben induló Abarca 2012-ben megnyerte a tartományi választásokat, majd Iguala polgármestere lett.

Nem a mostani az első alkalom, hogy az ex-polgármester emberöléssel kapcsolatos gyanúba keveredik: Dolores Padierna,  a Demokratikus Forradalom szenátora nemrég a párt egy tartományi képviselőjének, Arturo Hernándeznek múlt évben történt meggyilkolásával vádolta meg Abarcát.  

A hatóságok szerint az ópium-, illetve heroingyártásra specializálódott Guerreros Unidos kartellel együttműködő ex-polgármester néhány heti rendszerességgel 30-45 millió forintnak megfelelő kenőpénzt kapott a bandától, amelyből finanszírozhatta a kartell szolgálatában álló korrupt helyi rendőröket is.  A polgármester feleségét, María de los Ángeles Pinedát is szoros szálak fűzik a drogbandához, ugyanis két testvére is annak a kartellnek a szolgálatában állt, amelyből 2009-ben a Guerreros Unidos kivált.

Egyes források szerint Iguala városát valójában nem Abarca, hanem a háttérből parancsoló Pineda irányította, aki a 2015-ös polgármesteri választásokon férje helyett indult volna. Egy, az igualai diákok eltűnésével kapcsolatban letartóztatott Guerreros Unidos vezető szerint a város bűncselekményeinek elkövetésében főszerepet játszik az asszony. Nem kizárt például az sem, hogy Pinedának köze volt a túlzott befolyását kritizáló Justino Carbajal Salgado önkormányzati megbízott meggyilkolásához is, akit saját otthonában öltek meg különös kegyetlenséggel 2013-ban.

A szeptemberben eltűnt diákok hollétét továbbra is homály fedi, azonban a polgármester és feleségének őrizetbe vétele után talán végre fény derül arra, hogy valójában mi is történt a tragikus estén. A pár letartóztatását követően az eltűnt diákok szülei a fővárosba utaznak, hogy igazságot követeljenek, valamint megakadályozzák a gyanúsítottak szabadon engedését. 

Gumhert Dóra

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »