Újabb EU-orosz kereskedelmi vita a láthatáron

Az Európai Unió pénteken hivatalos konzultációkat kezdeményezett Moszkvával a WTO-ban vállalt orosz kötelezettségvállalások megsértése miatt. Nem ez az orosz gazdasági protekcionizmus első megnyilvánulása, amiben az EU a WTO állásfoglalását kéri.

A Világkereskedelmi Szervezet (WTO) szabályaival összhangban az Európai Unió hivatalos konzultációkat kezdeményezett Moszkvával a papírtermékekre, a hűtőgépekre és fagyasztókra és a pálmaolajra kivetett orosz importvámok miatt, amelyek megítélése szerint ellentétesek Oroszország WTO-tagságból fakadó kötelezettségeivel.

A hivatalos konzultáció kezdeményezése az első lépésnek számít a WTO vitarendezési eljárásában. Az EU-nak és Moszkvának most 60 nap áll a rendelkezésére a nézeteltérések elsimítására. Ha addig nem sikerül megállapodni, az EU a WTO-tól kérheti egy vitarendezési bizottság felállítását, amely igazságot szolgáltathat a vitában.

Az Európai Unió lépésére azt követően került sor, hogy hónapokon át hiába próbálta meggyőzni az orosz hatóságokat arról, hogy hozzák összhangba a WTO-szabályokkal a saját vámrendelkezéseiket.

Az Európai Bizottságnál emlékeztetnek rá, hogy a Világkereskedelmi Szervezethez való csatlakozáskor Oroszország kötelezettséget vállalt arra, hogy a csatlakozási dokumentumban rögzített határértékek alatt tartja az importvámokat. Ehhez képest az orosz hatóságok Brüsszel szerint egy sor szektorban számos termékre magasabb tarifákat vetettek ki a megengedhető szintnél.

Az EU úgy látja, hogy az oroszok két módon szegik meg a WTO szabályait. Vagy a megengedett 5 százaléknál magasabb, 15 százalékos importvámot alkalmaznak, vagy egy minimális összeget határoznak meg, amit akkor is be kell fizetni, ha az egyébként meghaladja az előre rögzített százalékos arányt.

Az ebből fakadóan magasabb vámtarifák Brüsszel szerint egyértelműen negatív hatást gyakorolnak az európai papírtermékek, hűtőgépek és a pálmaolaj exportjára, amelynek éves értéke 600 millió euró felé közelít. Az EU a kétoldalú egyeztetéseken eredménytelenül próbálta meggyőzni az orosz felet a változtatás szükségességéről.

A kereskedelmi biztos szóvivője pénteken közölte, hogy az ügy nincs közvetlen összefüggésben az EU által Oroszországgal szemben bevezetett szankciókkal.

Nem ez az első, de nem is a második eset, hogy az EU a WTO-szabályok megszegése miatt eljárást kezdeményez Moszkvával szemben, amelyet egy nemrég publikált jelentés a WTO-tagok közül a legprotekcionistábbnak nevezett meg, Moszkva szemére hányva, hogy legalább 70 esetben olyan korlátozó intézkedéseket vezetett be, amelyekkel megsérti a kötelezettségvállalásait.

Az EU legutóbb néhány hónapja az orosz sertésembargó miatt jelentette fel a WTO-nál Moszkvát, mert aránytalannak és indokolatlannak tekinti az EU egészére kiterjesztett korlátozásokat. Emlékeztetőül: az orosz egészségügyi hatóságok azóta nem engedik be az élősertést és a húsokat az EU tagállamaiból, amióta januárban és februárban a lengyel-litván-belarusz határon afrikai sertéspestises megbetegedéseket észleltek a vaddisznóállományban.

Az EU szerint azonnal meghozták a szükséges óvintézkedéseket, lokalizálva és később kiküszöbölve a járványt, Moszkva mégis fenntartja a korlátozásokat. Ráadásul – így az EU – a korlátozás ürügyéül szolgáló pestisjárvány több mint valószínűleg eredetileg Oroszországból származott.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »