A románok is adómentessé tennék a pálinkafőzést

Eltöröljük 2015. január elsejétől a családi pálinkafőzés után fizetendő jövedéki adót – jelentette be Victor Ponta miniszterelnök a közszolgálati televízió vasárnapi adásában.

A miniszterelnök szerint a tervezetről hétfőn szavaz a parlament alsóháza, és ha az államfő kihirdeti a törvényt, az január elsejétől életbe is léphet. Hozzátette, Románia készül arra a jogi csatára, amelyet az Európai Bizottsággal kell megvívnia a jövedéki adó elengedése miatt. „Van egy szomszédos ország, amelyiknek meggyűlt a baja az Európai Bizottsággal, és el is veszítette a pert” – utalt Magyarországra a miniszterelnök. „Mi megtaláltuk a megoldást a jövedéki adó elengedésére, amit be is iktattunk a törvénybe. Úgy véljük, hogy ez összhangban van az európai szabályozással” – idézte a kormányfőt az Agerpres hírügynökség.

Victor Ponta hozzátette, számít az Európai Bizottság vizsgálatára. „Minden bizonnyal lesz rá gondjuk a szomszédainknak. A Bizottság jelezte is már, hogy nem hagyja válasz nélkül, ha úgy járunk el, mint Magyarország, de mi találtunk egy másik jogi megoldást” – fogalmazott Victor Ponta.

A jelenlegi adótörvénykönyv ezer eurós jövedéki adót szab meg a saját háztartásban készített, saját fogyasztásra szánt gyümölcspárlat esetében száz liter tiszta alkoholra. A pálinkafőzők azt kezdeményezték, hogy minden család adómentesen főzhessen 200 liter pálinkát saját használatra.

Maszol.ro

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »