A kormány egyik legjelentősebb eredménye a magyar-szerb megbékélés

A magyar kormány egyik legnagyobb eredményének nevezte Németh Zsolt, a magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke csütörtökön Belgrádban azt, hogy jelentős lépések történtek a magyar-szerb történelmi megbékélési folyamatban.

Németh Zsolt a Történelmi főhajtás a Délvidéken című kiadványt mutatta be az „Új kezdet? A kultúra, mint lehetséges híd magyarok és szerbek között” című konferencián. Felsorolta mindazokat a lépéseket, amelyek oda vezettek, hogy tavaly a vajdasági Csúrogon Áder János magyar és Tomislav Nikolic szerb elnök közösen hajtott fejet a második világháborúban és utána ártatlanul kivégzett magyarok és szerbek emléke előtt.

A két elnök együttműködése bátorító, és erre az alapra lehet építeni – emelte ki Németh Zsolt. A politikus a magyar-szerb történész vegyes bizottság munkáját is méltatta, és reményét fejezte ki, hogy továbbra is folytatni tudják feltáró tevékenységüket. A Külügyi Bizottság elnöke azt is fontosnak tartotta kiemelni, hogy a vegyes bizottság még Sólyom László magyar és Boris Tadic szerb elnök megállapodása nyomán alakult meg, tehát összesen négy köztársasági elnök együttműködésére és közös akaratára volt szükség a magyar-szerb megbékélési folyamat lépéseihez.

Németh Zsolt hozzátette, hogy a magyar, szerb és angol nyelvű kiadványban mindazokat a dokumentumokat és fényképeket gyűjtötték össze, amelyek a magyar-szerb megbékélési folyamatról szólnak. Elmondta azt is, hogy az egyedülállónak nevezhető történelmi megbékélési folyamatnak meg kell őriznie hitelességét azzal, hogy további lépések történnek, és az elhangzott ígéreteket betartják.

A Belgrádi Magyar Intézetben tartott konferencián a kultúra fontosságát is hangsúlyozta a politikus. Kiemelte, hogy ennek a megbékélésnek folytatása a kultúrára tud épülni, mert a kultúra a történelem és a jog felett áll, és „ez hordozhatja a megbékélésnek, a toleranciának a tartalmait és értékeit”.

Úgy fogalmazott: amikor magyar-szerb kapcsolatokról beszélünk, fontos, hogy kereskedjünk, fontos a Belgrád-Budapest vasútvonal, fontos a határtérség fejlesztése, de az is fontos, hogy ezt a kapcsolatot kulturális tartalmakkal is felruházzuk. „A történelem kegyetlen, mert feltár, a jog is kegyetlen, mert feltár, és a bűn nem évül el, ez pedig nem vezet el a megbékéléshez. A kultúra a történelem és a jog felett áll, ez hordozhatja a megbékélésnek, a toleranciának a tartalmait, értékeit” – fejtette ki.

Megismételte a kormány azon álláspontját, miszerint Magyarország támogatja Szerbia európai uniós integrációját, és a jó magyar-szerb kapcsolatok bizonyítékának nevezte, hogy júliusban magyar kulturális intézet nyílt Belgrádban.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke úgy fogalmazott: a Belgrádi Magyar Intézet épületét tartalommal kell feltölteni, és a vajdasági magyarok elemi módon érdekeltek abban, hogy a magyar kultúrát a szerb fővárosban is megismerjék. „A magyar nemzet megbecsültsége minket erősít” – fogalmazott.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »