Juncker hivatalos jelölésre javasolta Violeta Bulcot az EU-tanácsnak

Kölcsönösen bizakodó és elismerő nyilatkozatokkal kommentálta az új szlovén biztosjelölt és Jean-Claude Juncker kettőjük találkozóját kedd este. Portfolióról viszont (nyilvánosan) egyelőre nem esett szó.

Kedden kora este „vizsgáztatta” a leendő új Európai Bizottság kinevezett luxembourgi elnöke az új szlovén jelöltet a majdani bizottsági munkára. Hasonló beszélgetést annak idején Juncker az eredeti csapatösszeállításba szerepelt valamennyi jelölttel lefolytatott.

Violeta Bulcot múlt pénteken jelölte az új szlovén kormány feje, Miro Cerar, és az első nemzetközi reakciók jellemzően szkeptikusak voltak. Bulc alig három hete váltott politikai pályára – a mostani új kormányban a fejlesztésekért felelős tárca nélküli miniszter és egyúttal miniszterelnök-helyettes – korábban csak az üzleti szférában működött, ott is helyenként egzotikus kitérőket is tett, emellett az utóbbi években állítólag főként Amerikában élt.

Az általános benyomás mindezek alapján az volt, hogy Bulc sem a politikához, sem a közigazgatási munkához, sem pedig az EU világához és intézményeihez nem rendelkezik lényegében semmilyen tapasztalattal, ami alapján brüsszeli körökben több, mint kétségesnek tartották, hogy Juncker (más biztosok munkáját koordináló) alelnöki feladattal bízhatná meg – ha egyáltalán beválik jelöltnek.

Tovább bonyolította a képletet, hogy ráadásul kormányzati jelölése sem volt mentes bizonyos politikai zajoktól. Mint kiderült, Cerar úgy nevezte őt, hogy ljubljanai elfogadásakor a koalíciós kormányon belüli többség voltaképpen leszavazta, de mivel három miniszter nem tudott részt venni a voksoláson, a miniszterelnök azon szlovén gyakorlat alapján, hogy „a tartózkodás igen szavazatnak számít’, az utóbbiakat is az egyetértők közé sorolta. Mindez a hétvégén még azt a veszélyt is felvetette, hogy esetleg az egész szlovén kormány összeomlik a biztos-ügy miatt, mert az egyik koalíciós partner válaszul a kilépés lehetőségét is felvetette.

Azóta a ljubljanai viharok láthatóan elültek, legalábbis hullámaik kedden már nem jutottak el Brüsszelig, ahol Juncker az új szlovén jelölttel asztalhoz ült. A találkozó után mindketten rövid nyilatkozatot tettek, és mindketten magabiztosan, bizakodva és optimistán nyilatkoztak benyomásaikról. Mindezt tetőzte be, hogy nem sokkal később Juncker már arról tett közzé közleményt, hogy kérte a soros elnökség olasz fejét, Matteo Renzi miniszterelnököt, hogy a tagországok ismerjék el formális bizottsági listának a Bulc nevével aktualizált új névsort.

Az EU-tanács mindezek alapján vélhetően még szerdán – nagyköveteik útján, vagy írásos eljárással – megadja majd a zöld jelzést, és a módosított bizottsági lista megjelenik az EU hivatalos közlönyében.

Juncker csupán mindezek utánra ígért bejelentést arról, hogy milyen területet szán a szlovén jelöltnek, illetve, hogy milyen további módosítást készül végrehajtani a már elfogadott csapaton belüli munkamegosztásban.

Afelől továbbra is kétkedő vélemények látnak napvilágot Brüsszelben, hogy Bulc egy az egyben megörökölhetné az eredetileg elődjének, Alenka Bratuseknek korábbi miniszterelnöknek szánt energia uniós alelnöki posztot. Azt azonban egyesek most már nem tartják kizártnak, hogy amennyiben a szlovén jelölt valóban ígéretes benyomást tett a luxembourgi politikusra, úgy Juncker esetleg mégis megtartja őt alelnöknek, legfeljebb munkaterületének elnevezésén módosít valamennyit.

Juncker alapvető érdeke közismert módon az, hogy a lehető legkisebb változtatás – tehát a legkevesebb újabb eljárás, minimális számú meghallgatás és hasonlók – mellett véglegesíthesse csapatát, esélyt adva arra, hogy október 22-én Strasbourgban az EP plenárisa szavazhasson a leendő új bizottság egészéről.

Amennyiben sikerül olyan megoldást találnia, ami minimalizálja a változtatások szükségét, ez ismét esélyt adhat arra, hogy Navracsics Tibor megmaradhat az oktatás, kultúra, ifjúság és sport tárcájánál, valószínűleg elhagyva belőle az EU-polgársági dossziét, (ezt az újabb értesülések szerint a görög Diimitrisz Avramopulosz, bevándorlási biztos kaphatná meg). Egy ilyen fejlemény Navracsics esetében szükségtelenné tenni bármilyen újabb EP-szakbizottsági megjelenést.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »