Dzsihád a sivatag szélén – terrorizmus Maliban

Szeptember közepén két csádi békefenntartó halt meg, három pedig megsérült egy bombatámadás során. Két héttel később, október 3-án kilenc, Nigerből érkező békefenntartót öltek meg a Menakából Ansongóba vezető úton, mikor azok ellátmányért indultak. Végül október 7-én az ENSZ Maliban vezetett missziójának Kidalban felépített tábora ellen indítottak rakétatámadást – egy szenegáli békefenntartó halt meg. Honnan erednek a fesztültségek Maliban és ki a felelős a gyilkosságokért?

Észak-Mali – a leszakadt testvér

A támadások mögötti konfliktus hosszú múltra tekint vissza. Az ország északi és déli része már földrajzi adottságait tekintve is élesen eltér, ugyanis Észak-Mali a Száhel-övezet részeként a déli területeknél jóval szárazabb, terméketlenebb, lakossága alig van, ennek ellenére az ország területének kétharmadát adja. Ezek a természeti adottságok éppen megfelelnek különböző terrorista szervezetek megjelenésének, akcióinak.

Béke – és ami mögötte van

2013 júniusában a mali kormány és az északi felkelők Ouagadougouban egyeztek meg arról, hogy a kormány létrehozza a Párbeszéd, Igazság és Megbékélés Bizottságát – amely az Igazságügyi Minisztériumtól függetlenül működik majd – s ennek keretein belül listát készít a Maliban elkövetett bűntényekről az ország 1960-ban elnyert függetlenségétől kezdve a jelenig.

Ezután 2014. szeptember 1-jén Algírban zárták le a béketárgyalásokat.

Akkor mégis mi a baj?

A béketárgyalások sajnos nem szolgáltak eszközül a béke valódi megteremtésére. A harcok után 2014 áprilisában megválasztott kormány több gonddal küzd azóta is az északi területekkel való kapcsolat javítása terén.

Az ország fővárosa, s minden központi szervezete a déli részeken központosított, s így Észak-Mali már az infrastruktúrát tekintve is rosszul irányítható. A Párbeszéd, Igazság és Megbékélés Bizottságának feladata homályos, s a háborús károkat azóta sem sikerült csökkenteni. Emellett támogatniuk kellene a felkelések és harcok áldozatait, az áldozatok családjait, az újjáépítést, s erre 2012 óta törvény is van. Ezzel a törvénnyel viszont épp az a gond, hogy nem pontosították, kit nevezünk áldozatnak, s hogyan és miből segíti őket a kormány.

A kormány nehézségei okozta politikai és gazdasági bizonytalanságot erősítette meg az a tény is, hogy Franciaország 2013-tól megkezdte csapatai kivonását Észak-Maliból. Mára csak igen elszórtan maradt francia haderő az északi területen, s például Kidal tartományban a mali hadsereg sem állomásozik, ez pedig kiváló terep a felkelők számára.

Támadások az ENSZ békefenntartói ellen

A felügyelet hiánya okozta rést pedig az iszlám terrorista szervezetek ki is használják. Szeptember 18-a óta harmadszorra vezettek sikeres rajtaütést az ENSZ katonái ellen, s célzottan az ENSZ Maliban vezetett stabilizációs célú missziója (MINUSMA) ellen. A kilenc nigeri békefenntartó megöléséért Ould Badi szultán vállalt felelősséget, aki az al-Kaidával és az Ansar Dine-nel együttműködő Nyugat Afrikai Egység és Dzsihád Mozgalom tagja, s ezt megelőzően több terrortámadás is kötődött a nevéhez.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa már felhívta a mali kormány figyelmét arra a szeptember 16-án kötött egyezményre, amelyben a kormány vállalja a békefenntartók elleni támadások megelőzésére irányuló akciók vezetését. A harcok folytatódnak.

Szlamka Zsófia

Felkapott hírek

Friss hírek

Piaci körkép: aggódik, de még kitart Európa

A DE30 éles eséssel kezdte a mai napot, de az index el tudott pattanni napi mélypontjáról a július közepén indult esés 50%-os visszatérési szintjének környékén (15.415 pont). Míg Ázsiában, leginkább Kínában borús a hangulat, úgy tűnik, Európában még nem adják fel a harcot a bikák.

Read More »

Augusztustól szigorít a beutazási feltételeken Hollandia

Augusztus 8-tól csak a teljes beoltást igazoló tanúsítvánnyal vagy negatív koronavírus-teszttel lehet belépni az országba - közölte Mark Rutte holland ügyvezető miniszterelnök hétfőn. Az intézkedés az összes unión belül utazót érinteni fogja, fő oka pedig az aktív fertőzöttek számának erőteljes és hirtelen megugrása.

Read More »