Szervezkedik az EP Bratusek visszalépése után

Végérvényesen bejelentette visszalépést az EU-biztosi poszt betöltésétől Alenka Bratusek. A korábbi szlovén kormányfőt szerdán – az EP-meghallgatáson nyújtott szereplése alapján – a parlament szakbizottsága elsöprő többséggel alkalmatlannak minősítette (alelnök lett volna). Juncker nyilatkozatban fejezett ki neki köszönetet.

Bratusekről már szerda délelőtt elterjedt az a hír a médiában, hogy visszalép, elkerülendő a megszégyenítő leszavazást, ám ezt akkor még a majdani új Európai Bizottság kinevezett elnöke nem fogadta el. Juncker láthatóan nem akart az EP-nek többet (már előre) engedni, mint amennyire a körülmények megkerülhetetlenül kényszerítik, és szerda este előtt formálisan nem létezett még semmilyen EP-vélemény Bratusek szerepléséről.

Az eddigi szlovén jelölt mostani bejelentését viszont a luxembourgi politikus csütörtökön már rövid nyilatkozattal nyugtázta, amiben tiszteletét fejezte ki Bratusek iránt annak döntése miatt. „Lépésével megkönnyíti a számomra, hogy véglegesítsem a Bizottság összetételét” – tette hozzá közleményében Jean-Claude Juncker.

Az EP két legnagyobb középpártja, az európai néppárt, és a szocialisták és demokraták pártcsoportja eközben külön-külön nyilatkozatban szorgalmazta, hogy a kijelölt bizottsági elnök Bratusek helyett a szlovén kormány nyári „jelölt listájáról” most Tanja Fajont válassza.

Fajon 2009 óta az EP szocialista frakciójának tagja, az idei európai választások után újjáalakult parlamentben pedig immár a frakció egyik alelnökévé is tették. Értesülések szerint azonban Juncker egyelőre más irányban tájékozódik, miközben szóvivője útján a parlamentnek is üzent, kifejezve azon eltökéltségét, hogy maga akar dönteni leendő csapata pontos összetételérő, az EP pedig ha azzal nem ért egyet, még mindig elutasíthatja a teljes listát.

Szakértők szerint a helyezkedés mögött két különböző érdek kezd egyre inkább láthatóvá válni. Az EP egyfelől ragaszkodni akar a „minimum 9 női biztos” elvárásához, másrészt jó néven venné, ha Juncker egyik alelnöke az ő soraikból kerülne ki. A szlovén kormány viszont nem szeretné elveszíteni az értékes alelnöki posztot, amit eredetileg Alenka Bratusek kapott volna (és amelyből az energia unióért felelve a spanyol Miguel Arias Canete energiapolitikai biztos munkáját kellene – másokéval együtt – koordinálni).

Márpedig brüsszeli megfigyelők erősen kétlik, hogy Juncker az alelnökök sorába emelne egy fiatal EP-képviselőt, akinek a parlamenti munkán kívül semmilyen politikai és közigazgatási tapasztalata nincs – EP karrierje előtt újságíró volt -, és akinek az új bizottságban a leendő alelnök-kollégái korábbi kormányfőkből (Ansip, Dombrovskis és Katainen), vagy miniszterekből (Moscovici és Mogherini), továbbá egy teljes bizottsági cikulust már maga mögött tudó biztosból (Georgieva) állnak

Ha viszont Juncker más, könnyebb portfoliót ad a fiatal szlovén képviselőnek, akkor sérti Ljubljana érdekeit, és gondokat okoz saját magának is, mivel további helyeken meg kell bontani az általa elképzelt munkamegosztást, ami kényelmetlen és komoly időveszteséggel is járhat, ha emiatt többeknél is új meghallgatást kell tartani.

Szerda este, amikor befejezett ténnyé vált Bratusek EP-szakbizottsági elutasítása, a nemzetközi sajtóban elterjedt a híre, hogy az új szlovén jelölt esetleg Violeta Bulc, az új szlovén kormány miniszterelnök-helyettese lehet. Ezt azonban Ljubljanában eddig nem erősítették meg. Csütörtökön a szlovén kormány annyit jelzett csak, hogy még a héten – legkésőbb vasárnapig – megnevezik az újabb szlovén jelöltet.

Az EP-nek mindenesetre nem áll jogában, hogy a Bizottság elnökére bárkit is jelöltként ráerőltessen, a biztos-jelölés joga ugyanis kizárólagosan a tagállamok kormányfőit illeti

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »