Netanjahu: Irán veszélyesebb az Iszlám Államnál

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerint egy nukleáris fegyverekkel rendelkező Irán nagyobb veszélyt jelent a világra, mint az Iszlám Állam. Éppen ezért Netanjahu nyomatékosan kérte Barack Obama amerikai elnököt, hogy ne engedje, hogy a nukleáris tárgyalások után Irán a „nukleáris küszöbön” maradhasson.

Netanjahu hétfőn az ENSZ közgyűlésén mondott beszédében figyelmeztetett arra, hogy egy nukleáris fegyverekkel bíró Teherán sokkal nagyobb veszélyt jelent, mint „militáns iszlamisták pick-up teherautókon”. Mindazonáltal az izraeli miniszterelnök dicsérettel illette az Iszlám Állam (IÁ) ellen tett lépéseket, de egyben bírálta is az IÁ-ellenes koalícióban résztvevő államok egy részét, mert véleménye szerint nem ismerik fel, hogy az Iszlám Állam és a Hamász „ugyanarról a mérgező fáról valók”.

„Hölgyeim és uraim, engednék az Iszlám Államnak, hogy uránt dúsítsanak? Engednék nekik, hogy nehézvíz reaktorokat létesíthessenek? Engednék az Iszlám Államnak, hogy interkontinentális ballisztikus rakétákat készítsenek? Hát persze, hogy nem”, idézi Netanjahut a CNN. „Akkor nem engedhetik az Iráni Iszlám Államnak, hogy ugyanezeket megtehessék, mert a következő fog történni. Amint Irán elkészíti az atomfegyvereit, az eddigi udvariasság és kedvesség hirtelen elvész. El fog tűnni. És akkor az ajatollahok megmutatják az igazi arcukat, ahogy elszabadítják a fanatizmusukat a világon”, folytatta az izraeli miniszterelnök.

Az izraeli elnök feltehetően direkt használhatta az „Iráni Iszlám Állam” elnevezést, hiszen így könnyen párhuzamot vonhatott az amúgy hivatalosan Iráni Iszlám Köztársaságnak nevezett ország és a szélsőségesek által kikiáltott entitás között.

Netanjahu tovább érvelt egy szerdai találkozóján Barack Obama amerikai elnöknek. Az izraeli miniszter ekkor is kifejtette, hogy nem ért egyet a nukleáris tárgyalások mostani útjával. „Ahogy ön is tudja, Elnök Úr, Irán egy olyan megállapodást keres, ami a szankciókat, amelyek életre keltéséért olyan sokat dolgozott, feloldaná, de az atomprogramjukat a nukleáris küszöbön hagyná”, idézte a Reuters.

Az USA és Izrael ellentétes állásponton vannak az iráni nukleáris programmal kapcsolatban. Míg Izrael a teljes iráni nukleáris kapacitás felszámolását követeli, Obama és a hatok (vagy E3+3, azaz Egyesült Királyság, Franciaország, Németország, Kína, Oroszország és az Egyesült Államok) nyitottak a civil felhasználású iráni urándúsítás folytatására.Izrael több ízben figyelmeztette a hatokat, hogy ne tegyenek engedményeket Iránnak nukleáris programjával kapcsolatban. „Ne értsenek félre, az Iszlám Államot le kell győzni, viszont az IÁ-t legyőzni, de Iránt a nukleáris küszöbnél hagyni, az olyan, mintha megnyertük volna a csatát, de a háborút elvesztettük volna”, idézi a miniszterelnököt a BBC.

Ettől függetlenül a hatok óvatosan kezelik az Iránnal folytatott nukleáris tárgyalásokat, hiszen Izraelen kívül is él a gyanú, hogy Iránnak tényleg vannak a civil felhasználáson túlnyúló nukleáris ambíciói. Az utolsó tárgyalási forduló Iránnal szeptember 26-án zárult, az előzetes sejtéseknek megfelelően csekély eredménnyel. A folytatás érdekében a tárgyalófelek megegyeztek, hogy újból összeülnek a november 24-én lejáró határidő előtt.

Mindeközben a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (International Atomic Energy Agency, azaz IAEA) nemsokára újra vizsgálatokat tartana az iráni nukleáris programmal kapcsolatban. Az IAEA jelentése szerint Iránnak augusztusban nem sikerült válaszokkal szolgálni kettő, a nukleáris fegyver gyártásával szorosan összefüggő kutatási területtel kapcsolatban.

Az IAEA egy 2011-ben közzétett jelentésében leírta, hogy bár Iránnak volt hadi célokra szolgáló nukleáris programja, ezt szinte rögtön leállították a 2003-as iraki invázió kezdete után. Bár Irán visszautasítja a vádakat, hogy atomfegyvereken dolgozna, Hasszán Rohani megválasztása óta ígéretet tettek, hogy együttműködnek az Atomenergia-ügynökséggel.  

Vágner Krisztián

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »