Izrael eltávolítja kémeszközeit Jordániából

Negyvenöt évvel ezelőtt az izraeli hatóságok több lehallgató eszközt telepítettek akkori ellenségük, Jordánia területére. Ezekre azért volt szükség, hogy a katonai megmozdulásokat aktívan figyelemmel kísérhessék. A hét folyamán izraeli szakértők érkeznek Jordániába, hogy ezeket és a hozzájuk kapcsolt robbanóeszközöket hatástalanítsák.

A jordán hadsereg vezérkari főnöke, Mashal Mohammad al-Zaben altábornagy megerősítette a híreket. Elmondása szerint egy Izraelből érkezett csapat a felderítéshez és hatástalanításhoz szükséges eszközökkel felszerelkezve, a jordán hadsereggel együttműködve távolítja el az utolsó berendezéseket, amelyeket Izrael 1969-ben, a hatnapos háború után két évvel telepített az országba.

Az elmúlt években több ilyen készüléket találtak a környező országokban, feltehetőleg ezek is Izraelhez tartoztak. Szeptemberben egy ilyen eszköz Libanonban robbant fel, amikor a Hezbollah egy szakértője vizsgálta azt. A szakértők öt olyan eszközről tudnak, amelyek helyzetét a megváltozott terepviszonyok miatt fel kell deríteni, majd hatástalanítani, ezek közül egynél már elvégezték a szükséges teendőket. 

Izrael és Jordánia kapcsolata meglehetősen érzékeny téma. A palesztin származású civilek többnyire ellenségesek Izraellel szemben, míg a kormány és a katonai tisztviselők számára Izrael stratégiailag fontos ország. A jordán miniszterelnök, Abdullah Ensour megköszönte Izrael segítségét, ugyanakkor azt is elmondta, ha fény derül arra, hogy Izrael eltitkolt valamit és további kémtevékenységre utaló eszközöket találnak, az rossz hatással lehet a két ország kapcsolatára.

Frei Gerda

Friss hírek