Megoldódik-e a gázvita?

Az Ukrajna és Oroszország közötti gázvita rendezéséről szóló következő találkozóra szeptember 26-án, pénteken került sor Berlinben. Az értekezleten az EU moderált a felek között, remélve, hogy Oroszország hajlandó a kompromisszumra, és véget vet a gázstoppnak.

Szeptember 26-án háromoldalú találkozóra került sor Berlinben, ahol az EU közvetítésével Oroszország és Ukrajna képviselői a nyár óta húzódó gázvita megoldásáról tárgyaltak. A megbeszélés sikeresen zárult, mivel a felek hajlandóak voltak a kompromisszumra, bár Ukrajnának így is komoly feltételekkel kell szembenéznie.

Günther Oettinger európai uniós energiaügyi biztos vázolta a megállapodás terveit. Ezek alapján a Gazprom hajlandó újra megnyitni az ukrajnai gázcsapokat, amennyiben Ukrajna garanciát vállal 5 milliárd köbméter gáz megvásárlására a „vidd-vagy-fizess” feltételek mellett. Ennek értelmében köteles kifizetni az ezer köbméterenkénti 385 dollárnyi árat, máskülönben büntetést kell fizetnie – adta hírül az ITAR-TASS. Emellett Jurij Prodan ukrán energiaügyi miniszternek azt is meg kellett ígérnie, hogy Ukrajna kifizeti tartozásait: október végéig 2 milliárd dollárt, az év végéig pedig még további 1,1 milliárd dollárt törleszt a Gazpromnak.

Mindezek értelmében tehát Ukrajna mégis elfogadta a korábban ellenzett 100 dollárnyi kedvezményt a gáz ezer köbméternyi árára, amelyet Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter már korábban felajánlott, az eredeti, 485 dollár/ezer köbméterrel szemben.

A Gazprom még június 16-án zárta el az ukrajnai gázcsapokat, miután Ukrajna és Oroszország nem tudott megegyezni az 5,3 milliárd dollárnyi adósság visszafizetéséről, és a gázárak megszabásában sem értettek egyet. Ukrajna azóta kétségbeesetten próbálja megoldani a keletkezett hiány pótlását. Bár Ukrajnának is van saját kitermelése, mintegy évi 20 milliárd köbméter, ez kevés ahhoz a közel 50 milliárdhoz képest, amennyi az éves gázfogyasztása.

A berlini találkozó sikerességére részben már lehetett számítani, mind az említett gázszállítások csökkentése, mind Arszenij Jacenyuk egy múlt heti kijelentése miatt. Az ukrán miniszterelnök ugyanis egy new yorki konferencián nemrég azt nyilatkozta, hogy Ukrajna hajlandó „piaci áron” megvásárolni a gázt Oroszországtól – olvasható az Interfax hasábjain. Jacenyuk ezzel jelezte, hogy hajlandóak a kompromisszumra. Máskülönben a Naftogáz a tél beálltával nem lett volna képes gázt juttatni az ukrán háztartásokba.

Október 2-án vagy 3-án várható a következő találkozó, ahol Günther Oettinger, Alekszandr Novak és Jurij Prodan aláírásukkal véglegesíthetik a megállapodást.

Bobák Fanni

Friss hírek