Terrorista sejt működik Svájcban?

Ez év tavasza óta az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet több potenciális tagját tartják őrizetben a svájci hatóságok, tudósít a Neue Zürcher Zeitung (NZZ) vasárnapi száma . A Szövetségi Ügyészség legalább három gyanúsított esetében folytat büntetőeljárást. A feltételezések szerint az iraki állampolgárságú személyek az IÁ-t pénzügyileg és logisztikailag is támogató hálózatot működtetnek Svájcban. Az eljárás a lehető legnagyobb titoktartás mellett folyik, így a Szövetségi Ügyészség nem adott ki nyilatkozatot ezzel kapcsolatban. Azt viszont a Szövetségi Büntetőbíróság megerősítette, hogy az ügyben korábban már ők is eljárást folytattak. A Bíróság főtitkára, Mascia Gregori Al-Barafi azonban hozzátette, az általuk hozott döntés egyelőre nem nyilvános. 

Eddig is köztudott volt: számos Svájcban élő dzsihádista hagyja el az országot, hogy a Szíriában és Irakban harcoló IÁ-hoz csatlakozzanak. A svájci titkosszolgálat információi alapján a közelmúltban jelentősen megnövekedett ezeknek az eseteknek a száma, feltételezhetően már 25 ilyen célú kiutazás történt az országból. Pár héttel ezelőtt Michael Lauber, szövetségi ügyész az NZZ-nek adott interjújában megerősítette, hogy az ügyészség négy Szíriába utazó dzsihádista ellen is eljárást folytat.

Az eset nem egyedülálló Európában: az elmúlt időszakban Németországban, Franciaországban és Hollandiában is komoly problémát okozott a dzsihádisták toborzásának megállítása. A svájci helyzet különlegességét azonban az adja, hogy az országban ezen információk alapján vélhetően egy, az IÁ-hoz kapcsolódó terrorista sejt is működik.

Küttel Orsolya

Friss hírek

cafebrunchbudapest.com

Egy ínycsiklandó péksütemény (x)

New York lüktető városának gazdag kulináris hagyománya ihletett egy különleges reggeli élményt, amely most Budapest belvárosában is elérhető. Ha egy finom, és különleges falatra vágysz, érdemes ellátogatnod a város egyik kiemelkedő reggeliző helyére, ahol a világhírű New York-i sütemények izgalmas változatai várják a vendégeket.

Read More »